Закон і Бізнес


ДБР завело справу про шахрайство на В.Чумака


20.11.2020 12:31
7941

Колишнім заступником генпрокурора – головним військовим прокурором вчинено шахрайство в особливо великих розмірах. Так, останнім здійснено оформлення військовослужбовцем та проходження ним військової служби протягом 19 днів, що не було обов’язковим і відбулося з причин, не обумовлених зайняття ним посади військового прокурора. Вступ та перебування на військовій службі під час роботи в органах прокуратури мало наслідком отримання додаткових соціальних гарантій.


За такими обставинами, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу, внесені дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Копія витягу з ЄРДР є у розпорядженні видання «Закон і Бізнес».

Органом досудового розслідування у кримінальному провадженні значиться Центральний апарат Державного бюро розслідувань.

У документі йдеться про екс-заступника генпрокурора Віктора Чумака. Ще одне провадження відкрите ДБР за ч. 4 ст. 426-1 КК. Воно стосується військових службових осіб Міноборони, які перевищуючи свої службові повноваження  у грудні 2019 року в умовах особливого періоду оформили його військовослужбовцем.

За наявною інформацією, заяву про вчинені кримінальні правопорушення подав до ДБР народний депутат Максим Бужанський.

Відповідно до положень законодавства вступ та перебування на військовій службі під час роботи в органах прокуратури мало наслідком отримання додаткових соціальних гарантій, оскільки за військовослужбовцями, відрядженими до державних органів, зберігалися продовольче, речове та інші види забезпечення, гарантії та пільги, що надаються за рахунок коштів, призначених у Державному бюджеті України.

Отже В.Чумак, будучи працівником правоохоронного органу та службовою особою, яка в силу займаної посади мала вплив на органи, до повноважень яких віднесені питання вступу та проходження військової служби, цілком міг вчинити дії, спрямовані на одержання неправомірної вигоди  у вигляді отримання регулярних та одноразових грошових виплат, інших видів забезпечення, користування пільгами й іншими формами підвищеного соціального захисту, які передбачені для військовослужбовців.

Закон і Бізнес