Закон і Бізнес


Суддя заявив про тиск з боку СБУ


11.11.2020 11:30
2232

До судді Корольовського районного суду міста Житомира Костянтина Шалоти завітав працівник Служби безпеки України та намагався тиснути на нього з метою схилити до ухвалення певних рішень. Про даний інцидент служитель Феміди повідомив ВРП.


Як повідомили «ЗіБ» у ВРП, 10 лютого 2020 року надійшло повідомлення судді Костянтина Шалоти про втручання у його діяльність. Суддя повідомив, що у його провадженні знаходиться низка клопотань, які надійшли на розгляд з УСБУ в Житомирській області. 5 лютого 2020 року до його службового кабінету зайшов невідомий йому чоловік, який представився начальником слідчого відділу управління Служби безпеки України в Житомирській області, та, пред’явивши службове посвідчення, почав вимагати від судді пояснень щодо справ, які він розглядав.

ВРП дійшла висновку, що така поведінка посадової особи вказаного правоохоронного органу могла бути засобом впливу на суддю з метою спонукання до прийняття певних рішень. Встановлені під час перевірки обставини дають підстави для висновку про можливе втручання у діяльність судді, а тому, на думку ВРП, повинні бути перевірені правоохоронними органами у порядку, встановленому КПК України.

На запит члена ВРП з Офісу Генерального прокурора надійшов лист, в якому зазначено, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 376 КК України, за фактом втручання у діяльність судді К.Шалоти службовою особою слідчого відділу УСБУ в Житомирській області.

З огляду на вказане ВРП вирішила вжити заходів щодо забезпечення незалежності судді та авторитету правосуддя та звернутися до Офісу Генерального прокурора із проханням надати інформацію про розкриття та розслідування злочину у вказаному кримінальному провадженні.

Закон і Бізнес