Закон і Бізнес


Нюанси переведення дитини на дистанційну освіту розповіли в МОН


02.11.2020 15:25
6729

Батьки, які хочуть перевести свою дитину на повністю дистанційне навчання, мають звернутися до закладу освіти, який має технічне забезпечення для організації саме такої форми здобуття освіти.


Про це йдеться листі-роз’ясненні Міністерства освіти і науки України щодо застосування нового Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти (наказ МОН від 08.09.2020 № 1115).

Зазначається, що батьки незалежно від карантину з будь-яких причин можуть ухвалити свідоме рішення про навчання дитини дистанційно на постійній основі (протягом навчального року).

Заклад освіти, який надає послуги саме за дистанційною формою здобуття освіти, повинен мати системотехнічне забезпечення для організації саме дистанційної форми здобуття освіти – комп’ютерне обладнання, програмне забезпечення, електронні освітні ресурси тощо. Про те, що заклад освіти може забезпечувати саме таку форму здобуття освіти, він обов’язково інформує на своєму сайті.

Якщо такий заклад освіти є державним або комунальним, то здобуття повної загальної середньої освіти у ньому є безоплатним для всіх учнів. 

У міністерстві звернули увагу, що карантин та інші надзвичайні обставини, що тимчасово унеможливлюють відвідування закладів освіти, не потребують переведення учнів на дистанційну форму (і відповідного збору заяв від батьків).

За рішенням педради освітній процес продовжується з використанням технологій дистанційного навчання на денній або іншій формі здобуття освіти, на яку учнів зараховано. Саме у такий спосіб може бути реалізовано «змішане навчання».

Під час дистанційного навчання зміст освіти і кількість годин для його опанування не скорочується, а реалізується в синхронному та асинхронному режимах (з урахуванням необхідності запобігання погіршенню здоров’я учнів і вчителів, а також технічних можливостей для синхронної взаємодії).

Проводити всі уроки синхронно, тобто онлайн, з використанням відеоінструментів Skype, Zoom тощо, не потрібно.

Вчителі мають приділяти увагу вправам для очей та постави учнів.

Поточне та тематичне оцінювання результатів навчання учнів проводиться дистанційно. Але кількість робіт, які виконують учні для такого оцінювання (з фіксацією оцінки у класному журналі), не повинна бути надмірною і спричиняти перевантаження учнів.

Закон і Бізнес