Закон і Бізнес


У НААУ оцінили рішення КДКА щодо Портнова


Заступник голови Комітету НААУ з питань захисту прав адвокатів Юрій Григоренко

23.10.2020 11:47
18435

Андрій Портнов висловлював власні політичні висновки саме як політик, при цьому торкався теми кримінальних проваджень в яких він є заявником, а не адвокатом. А це різні процесуальні статуси.


Про це йдеться у повідомленні Національної асоціації авдокатів України, розміщеному на її офіційній сторінці у Фейсбук, у зв’язку із нещодавним рішенням ДП КДКА Київської області притягнути до дисциплінарної відповідальності А.Портнова.

Докладніше про обставини справи та рішення ДП читайте тут.

У НААУ наголосили, що імунітети і права, в тому числі право на свободу слова і вираження поглядів і переконань, які надаються будь-якому громадянину, і, тим більше,  політичному діячеві, народному депутату (звання пожиттєве) набагато ширші за професійні імунітети адвокатів як осіб із спеціальним статусом. Важливо, щоб увесь цей комплекс прав міг бути реалізований без перешкод. І саме для цього працюють в країні закон, адвокатура, суди і ЗМІ.

Андрій Портнов справді відомий адвокат. Але ще більш він відомий як політичний діяч і публічна особа. Його роль в українській політиці ніхто не буде заперечувати, - йдеться у повідомленні.

«Підставою для дисциплінарного рішення КДКА стали заяви про використання медіа для вираження політичної позиції і політичної критики. Чи це політичні заяви, які робить публічна особа і громадянин? Здається, слово політика тут звучить в кожному реченні…аналогічно і в скарзі на адвоката Портнова – політичні претензії від ідейних опонентів. Якщо точніше, від телеканалу, яким володіють опоненти», - так прокоментував рішення дисциплінарної палати заступник голови Комітету НААУ з питань захисту прав адвокатів Юрій Григоренко.

В даному випадку, переконані у НААУ, Андрій Портнов висловлював власні політичні висновки саме як політик, при  цьому торкався теми кримінальних проваджень в яких він є заявником, а не адвокатом. Як всім відомо, це різні процесуальні статуси в них особа має кардинально різні процесуальні права та обов'язки. Статтею 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено, що кожен має право на свободу вираження поглядів. Це право включає свободу дотримуватися своїх поглядів, одержувати і передавати інформацію та ідеї без втручання органів державної влади і незалежно від кордонів. Статтею  34 Конституції України кожному ґарантоване право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб - на свій вибір.

Закон і Бізнес