Закон і Бізнес


ДСАУ просить врегулювати питання щодо суддівської винагороди


29.09.2020 09:45
15886

У разі звернення всіх суддів місцевих та апеляційних судів з позовами про визнання протиправними дій щодо обмежень суддівської винагороди та задоволення таких позовів, сума виплат складе понад 1 млрд 126 млн гривень.


Про такі орієнтовні підрахунки повідомляється у листі Державної судової адміністрації України до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та голови Комітету ВРУ з питань правової політики Андрія Костіна, передає «Закон і Бізнес».

Зазначається, що станом на 23.09.2020 у провадженні адміністративних судів перебуває понад 210 позовів суддів до територіальних управлінь ДСА України та судів про визнання протиправними дій щодо нарахування та виплати суддівської винагороди із застосуванням щомісячного обмеження її нарахування сумою  47 320 гривень. Із них станом на сьогодні задоволено 25 позовів.

В ДСАУ підкреслили, що з кожним днем кількість позовів з порушеного питання невпинно зростає, а, отже, ймовірно зростатиме й кількість задоволених позовів.

«За орієнтовними підрахунками в разі звернення всіх суддів місцевих та апеляційних судів (фактична чисельність – 5193 судді) з відповідними позовами та задоволення таких позовів, сума виплати суддівської винагороди, без врахування судових витрат та відшкодування моральної шкоди, складе понад 1 млрд 126 млн гривень», — йдеться у листі.

Відзначається, що згідно із статтею 151-2 Конституції України рішення та висновки, ухвалені Конституційним Судом України, є обов'язковими, остаточними і не можуть бути оскаржені. Однак на законодавчому рівні не визначено механізму компенсації недоотриманих суддями сум суддівської винагороди.  

ДСА України звернулась до Прем'єр-міністра України з проханням доручити відповідним міністерствам, за участю ДСА України невідкладно опрацювати порушене питання, розробити і подати на розгляд Кабміну проект законодавчого акту, спрямованого на його врегулювання.

Голову Комітету Верховної Ради України з питань правової політики  ДСА України просить розглянути можливість законодавчого врегулювання питання компенсації недоотриманих суддями сум суддівської винагороди за час дії частин першої та третьої статті 29 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Закон і Бізнес