Закон і Бізнес


Колектори вимагають повернути чужий кредит — що робити порадили в Мін’юсті


22.09.2020 12:56
5910

За законом, борги повинні повертати лише ті особи, у яких з організацією існують договірні зобов’язання щодо повернення коштів.


Про це йдеться у роз’ясненні Міністерства юстиції, розміщеному в Телеграм-каналі відомства, передає «Закон і Бізнес».

Оформлюючи кредит, фінансова компанія зазвичай просить позичальника дати телефон родича, колеги чи друга. Водночас установа не підписує з ними жодних документів про поруку та може навіть не перевіряти справжність контактів. Натомість компанія розраховує, що у випадку прострочення кредиту його вдасться стягнути за допомогою колекторів.

У Мін’юсті підкреслили, якщо громадянин особисто не давав дозвіл на використання свого телефонного номера, фінансова компанія та колектори порушують законодавство. Також відомстві порадили:

взяти свій емоційний стан під контроль, адже колектори  завжди застосовують такий прийом, як моральний тиск, та роблять акцент на елемент страху;

зберігати всю інформацію, яка надходить від колекторів, записувати усі телефонні розмови, зберігати смс повідомлення, як докази незаконних вимог, погроз;

у разі відвертих погроз і образ звернутися до поліції із заявою про відкриття кримінальної справи за однією зі статей КК України: ст.182 (порушення недоторканності приватного життя), ст. 189 (вимагання), ст. 190 (шахрайство), ст. 355 (примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань);

вимагати від колекторів претензії виключно у письмовій формі, з посиланнями на конкретні договори та юридичні підстави;

ігнорувати документи без будь-яких юридичних підтверджень, тобто, без оригіналів підписів та «мокрих» печаток. Жодних листів, віддрукованих на кольорових принтерах;

ігнорувати будь-які вимоги про «поруку», якщо ви її офіційно не надавали. А також не звертати уваги на прохання «вплинути» на знайомих, друзів, сусідів чи родичів. За законом, борги повинні повертати лише ті особи, у яких з організацією існують договірні зобов’язання щодо повернення коштів.

За ст. 32 Конституції України, ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя. А протиправні дії колекторів можна розцінювати як безпідставне втручання в особисте життя, яке є порушенням конституційних прав громадян.

Цивільний кодекс України зобов’язує повідомляти боржника в офіційному порядку про зміну кредитора або передачу права вимоги третім особам. Тому краще не оплачувати нічого до отримання офіційних документів і підтверджень.

Закон і Бізнес