Закон і Бізнес


РСУ планує дати оцінку скандальному наказу Венедиктової


02.09.2020 16:10
28977

Маємо такий собі односторонній нагляд прокурорів за судовим процесом, всупереч гарантіям незалежності суддів. При цьому відсутні необхідність жорсткого реагування на неявку в суд самих прокурорів та притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.


Про це в ексклюзивному коментарі виданню «Закон і Бізнес» зазначив голова Ради суддів України, суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду Богдан Моніч, коментуючи підписаний Генпрокурором Іриною Венедиктовою наказ від 21.08.2020 №389 «Про організацію діяльності прокурорів щодо представництва інтересів держави в суді».

Серед іншого документ визначає порядок реагування прокурорів на постановлення суддів неправосудних рішень, а також безпідставні відмови у прийнятті позовів або тяганини з їх розглядом. В якості реагування прокурорів зобов’язано направляти дисциплінарні скарги до Вищої ради правосуддя. Крім того, прокурорам доручено моніторити та виявляти рішення, що зачіпають інтереси держави та які, на думку прокурора, потребують перегляду. Причому навіть у справах, в яких прокуратура не брала участі як сторона.

Він звернув увагу, на те, що аналогічні накази видавалися і раніше попередніми генеральними прокурорами. «Зокрема, я переглянув ті, що видавалися ще Олександром Медведьком та його наступниками. Аналогічні фрази в них присутні, - сказав він. - Проте змінилося конституційне регулювання функцій прокуратури і наразі в неї відсутні повноваження з нагляду за законністю. Натомість, у згаданому наказі фактично доручається підлеглим здійснення такого нагляду за суддями та їх рішеннями».

Він також висловив думку, що наказ №389 стане предметом розгляду та оцінки органу суддівського самоврядування. «Думаю, будемо розглядати це питання на черговому засіданні РСУ, що заплановане на 24 вересня, - зауважив очільник РСУ. - Адже у наказі немає згадки про необхідність жорсткого реагування на неявку в суд самих прокурорів та притягнення їх до дисциплінарної відповідальності. Тобто, маємо такий собі односторонній нагляд за судовим процесом, всупереч гарантіям незалежності суддів».

Докладніше аналіз наказу «Про організацію діяльності прокурорів щодо представництва інтересів держави в суді» з точки зору конституційних функцій прокуратури читайте у найближчому номері газети «Закон і Бізнес».

Закон і Бізнес