Закон і Бізнес


НААУ заявляє про незаконне переслідування адвокатів НАБУ і САП


02.09.2020 11:15
3101

За адвокатами незаконно стежили, прослуховували та несанкціоновано знімали інформацію з каналів зв’язку. НААУ готує звернення до національних та міжнародних інституцій.


Про це говориться у рішенні №53 від 05.08.2020 Ради адвокатів України «Про звернення до українських та міжнародних інституцій приводу  втручання  в адвокатську діяльність», повідомляє «Закон і Бізнес».

НААУ розглянуло висновок Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності щодо неправомірних дій з боку працівників НАБУ і САП, зокрема, втручання в адвокатську діяльність Г.Логвинського, М.Шевкопляс, О. Володимирської.

Зазначається, що в рамках провадження, відкритого щодо цих адвокатів, здійснюється кримінальне переслідування за виконання ними своїх професійних обов’язків.

«Докази сторони обвинувачення здобуті з надзвичайно грубим порушенням таємниці спілкування адвоката з клієнтом, в результаті незаконного прослуховування та стеження за адвокатом, несанкціонованого зняття інформації з каналів зв’язку», — зазначається в рішенні НААУ.

Зокрема, у цьому кримінальному провадженні переслідуванню піддані адвокати, які надавали правову професійну допомогу на підставі відповідних документів, у тому числі, надавали юридичні консультації, направляли відповідні скарги та зверталися до Європейського суду з прав людини з метою належного виконання рішень українських судів.

У рішенні РАУ наголошено, що адвокатська спільнота неодноразово зверталась до європейських та національних інституцій з питань порушення прав цих адвокатів. РАУ вважає, що адвокатів намагаються покарати за юридичне сприяння клієнту у реалізації законного права на звернення до ЄСПЛ та забезпечення виконання рішення найвищої судової інстанції, що, в свою чергу, є підтвердженням протиправності дій з боку правоохоронних органів, спрямованих на порушення права на судовий захист.

Рада адвокатів України вирішила звернутися до національних та міжнародних інституцій щодо порушення прав та гарантій адвокатської діяльності з боку правоохоронних та державних органів, які дискредитують євроінтеграційні позиції України.

Закон і Бізнес