Закон і Бізнес


Як відкрити або закрити ФОП на «Дії»: роз’яснення Мінцифри


21.08.2020 11:33
5579

На порталі «Дія» громадяни можуть отримати три оновлені послуги для ФОП – створення, внесення змін та закриття.


В Міністерстві цифрової трансформації України пояснили,  щоб зареєструвати, закрити або внести зміни ФОП на порталі «Дія», потрібен електронний підпис (КЕП), передає «ЗіБ».

КЕП  можна отримати у будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг або онлайн у ПриватБанку.   

Який потрібен КВЕД допоможе визначити тест, який є на порталі та підказки для вибору видів діяльності. Також можна скористатися пошуком за номером КВЕДу та за ключовими словами. У Мінцифри радять під час реєстрації звернути увагу, що КВЕД, який записаний першим, буде вважатися основним. Тому варто уважно перевірити цей момент.

Під час відкриття ФОП також потрібно обрати систему оподаткування: загальну чи спрощену. Яка група підходить допоможуть розібратися підказки щодо обсягу оподаткування і тих податків, які необхідно буде сплачувати. Наприклад, під час реєстрації система запитає користувача чи вів він підприємницьку діяльність минулого року. Це запитання прописано для того, щоб допомогти правильно обрати систему оподаткування. Якщо протягом року громадянин вів підприємницьку діяльність і повторно відкриває ФОП, то спрощена система оподаткування буде недоступна. Загалом, група оподаткування також залежить від обраного КВЕДу. Система заблокує вибір тих груп оподаткування, які є недоступними для обраного типу діяльності.  

Після подачі заяви на реєстрацію ФОП, реєстратор розглядає заяву та вносить дані в ЄДР. Реєстрація відбувається протягом одного дня. Після цього можна працювати ФОП. Також після реєстрації ФОП потрібно обов’язково зареєструвати книгу обліку доходів. Це треба зробити у податковій за місцем реєстрації. Книга ведеться за вибором у паперовому або електронному вигляді. Зареєструвати книгу  онлайн ще неможливо.

На порталі доступні зміни 3 видів даних – громадянство, види економічної діяльності та контактні дані. Щоб внести інші зміни необхідно звернутися до найближчого ЦНАП. Наприклад, змінити ПІБ, місце проживання, серію, номер паспорту, податковий номер можна лише офлайн. Як наголосили у Мінцифри, що якщо користувач змінив КВЕД, то необхідно повідомити про це податкову. Це можна також зробити онлайн, але через електронний кабінет платника податків. Або ж звернутися особисто до податкової за місцем реєстрації.

Закриття ФОП. Подати заяву можна за 2 хвилини. За цією послугою можна припинити підприємницьку діяльність відповідно до даних ЄДР. Однак окремо необхідно також звернутися до податкової, сплатити податки та подати податкову звітність. За наявності ліцензій, необхідно буде їх припинити. А також закрити банківський рахунок.

Закон і Бізнес