Закон і Бізнес


Президент упевнений, що оклади бюджетників залежать від рівня мінімальної заробітної плати


14.08.2020 16:17
16442

Президент України Володимир Зеленський заявив, що після підвищення мінімальної заробітної плати зростуть доходи працівників бюджетної сфери: вчителів, медиків, соцпрацівників, оскільки їхні посадові оклади розраховуються за єдиною тарифною сіткою, прив’язаною до мінімальної зарплати.


Про це повідомило Офіційне інтернет-представництво Президента України, передає «Закон і Бізнес».

Зазначимо, що посадові оклади бюджетників прив’язані не до мінімальної зарплати, а до прожиткового мінімуму. Натомість про плани щодо його підвищення не повідомлялося (загальний показник прожиткового мінімуму до 30.11.2020 складає 2118 грн. ).

Як відомо, на 25 серпня заплановане позачергове засідання Верховної Ради, де буде розглянуто президентський законопроект щодо збільшення розміру мінімальної заробітної платні з 1 вересня до 5000 грн.

Зазначимо, що ця президентська ініціатива не знайшла підтримки в бізнесу. Адже це вплине насамперед на зобов’язання щодо сплати єдиного соціального внеску, а не на підвищення доходів працівників.

Нагадаємо, «мінімалка» є тією базою, з якої обчислюється ЄСВ за кожного працівника. Причому незалежно від збільшення зарплати. До того ж це автоматично призведе до подорожчання товарів і послуг і падіння реальної купівельної спроможності громадян.

Закон і Бізнес