Закон і Бізнес


Судді мають враховувати карантин як поважну причину пропуску засідання – РАУ


12.08.2020 18:03
5922

Рада адвокатів України зверталася до Ради суддів з приводу того, що судді не враховують карантинні обмеження як поважну причину неявки адвокатів в судове засідання. Проте, судді продовжують ігнорувати ці обставини.


На цьому наголосила Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час круглого столу «Особливості функціонування судів в умовах карантину: рівні права для всіх учасників процесу», повідомляє  «Закон Бізнес».

«Карантинні обмеження інколи стосуються заборони міжміського, міжрайонного сполучення, інколи — вікових обмежень та рекомендацій. І в рівному ступені такі обмеженні стосуються і адвокатів, і клієнтів, а вони є стороною в судовій справі. Як наслідок, вони не можуть  з’явитися на виклик суду і це, безумовно,  є поважною причиною, яка не записана в процесуальних кодексах. Це колізія», — наголосила Л. Ізовітова.

За її словами, в Україні понад 57 тисяч адвокатів, які здійснюють діяльність по всій Україні. При цьому, деякі судові інстанції розташовані в Києві, куди складно добиратися з регіонів. Проте, на практиці Вищого антикорупційного суду, ці обставини не завжди визнаються поважною причиною неявки.

 «Рада адвокатів України після того, як отримала скарги адвокатів, з цього питання звернулася до керівництва ВАКС і заявила про те, що адвокати не завжди можуть з’явитися, і  суд має враховувати ці обставини. Вони враховуються, але не всіма», — повідомила голова НААУ.

 «Я була здивована позицією Ради суддів України, що адвокати, під прикриттям карантину, зривають судові процесу і мусять бути присутніми в будь-яких випадках в судах. Під час епідемії готовність порушувати правила перестає бути синонімом мужності», - сказала  НААУ і додала, що всі учасники правосуддя перебувають у певному скрутному становищі через карантинні обмеження, які повинні враховуватися перш за все для захисту людей.

Тож, за таких умов має бути гнучко оцінено поняття розумних строків для судового розгляду. Адже, навіть за можливостей дистанційної участі сторін у судових засіданнях, проведення деяких дій забирає більше часу. Наприклад, якщо в режимі онлайн в судове засідання надходить письмова заява від іншого учасника, то адвокат побачити чи дослідити її через відеоконференцію неможливо. Для цього потрібен час і відкладення розгляду справи щоб вивчити.

Заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій наголосив на тому, що подібні круглі столи за участю представників ВРП, РСУ, суддів, прокурорів є способом узгодити спільні підходи до вирішення всіх проблем здійснення правосуддя в умовах карантину.

 «Ми повинні мати консолідовану позицію і чути один одного в питанні захисту прав людини. Ми вимушені піднімати ці проблеми оскільки за нашими спинами стоять люди», — наголосив В.Гвоздій. Він повідомив, що НААУ наразі активно співпрацює з ДСА для вдосконалення роботи системи «Електронний суд», що має забезпечувати доступ до правосуддя через онлайн-інструменти.

Закон і Бізнес