Закон і Бізнес


В Україні пропонують посилити відповідальність за викрадення чи підробку документів


04.08.2020 12:45
5098

Кримінальну відповідальність за викрадення, привласнення, збут, підроблення документів, що посвідчують особу, а також свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану пропонують посилити.


Це передбачає урядовий проект закону від 30.07.2020 №3946 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за викрадення, привласнення, збут, підроблення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, а також свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та/або використання завідомо підроблених таких документів», передає «Закон і Бізнес». Текст та супровідні документи 3 серпня опубліковано на сайті ВР. 

Автори законопроекту пропонують доповнити  КК України новою окремою статтею 358та встановити відповідальність за незаконне поводження з документами, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, та свідоцтвами про державну реєстрацію актів цивільного стану.

Так викрадення, привласнення таких документів пропонується карати  арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років.

Використання завідомо підроблених документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, або свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану — карати арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років.

Підроблення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, або свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану, а також придбання, збут або інша передача таких підроблених документів — карати арештом на строк до шести місяців або позбавленням волі на строк до трьох років.

Автори проекту зазначають, що на сьогодні статтями 357, 358 КК України встановлено відповідальність за незаконне заволодіння будь-яким способом паспортом або іншим важливим особистим документом у вигляді штрафу у розмірі до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до трьох місяців, або обмеження волі на строк до трьох років (частина третя статті 357); підроблення посвідчення або іншого офіційного документа —  у вигляді штрафу у розмірі до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років.  

Закон і Бізнес