Закон і Бізнес


Штрафи за продаж ліків без рецепту пропонують збільшити в 20 разів


03.08.2020 17:52
5123

За продаж лікарських засобів без рецепта у заборонених законодавством випадках аптеки пропонують карати штрафом від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Така пропозиція міститься в урядовому законопроекті від 30.07.2020 №3948 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення», повідомляє «Закон і Бізнес».

Текст документу 3 серпня опублікований на сайті Верховної Ради.

Згідно пояснювальної записки, законопроект має на меті підвищити ефективність заходів державного контролю та посилити відповідальність суб’єктів господарювання на фармацевтичному ринку України за:

відпуск неякісних лікарських засобів, що не відповідають вимогам державних стандартів;

продаж лікарських засобів без рецепта лікаря (у заборонених законодавством випадках);

недотримання умов зберігання лікарських засобів;

невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів.

Зокрема, згідно законопроекту, продаж лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта у заборонених законодавством випадках тягне за собою накладення штрафу від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 — 8500 грн.). Повторне протягом року — штраф від п’ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 — 11900 грн.).  Зараз продаж лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта у заборонених законодавством випадках тягне за собою накладення штрафу від шести до двадцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (102 — 425 грн.). Повторне — від двадцяти п'яти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  (425 — 1750 грн.).

Закон і Бізнес