Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N29/2020. Анонс публікацій


Закон і Бізнес N29/2020

17.07.2020 13:59
1178

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N29 (1483). 18 – 24 липня 2020 року.


Останнім часом поновилися інформаційні посили з критикою чергової судової реформи. Мовляв, судова система гальмує оновлення, відлякує інвесторів, має надто низьку довіру в суспільстві. До «артпідготовки» підключився не тільки новоспечений провідник українських реформ, а й Національне агентство з питань запобігання корупції та окремі народні депутати. Як мішень обрано й Вищу раду правосуддя. Тож «ЗіБ» адресував одному з її представників — Павлу ГРЕЧКІВСЬКОМУ традиційні питання: що робити і кому все це вигідно?

Юриспруденція стала одним із найбільш популярних напрямів серед здобувачів вищої освіти. Її місце серед лідерів тримається вже зо чверть століття. Але із абітурієнтами та випускниками зростає і кількість проблем. Про освітні дилеми, правові перспективи та підготовку фахових юристів «ЗіБ» поговорив з головою комітету Національної асоціації адвокатів України з питань юридичної освіти Ольгою ПОЄДИНОК.

Особа, яка придбаває майно, обтяжене іпотекою, сама винна в тому, що не дізналася про існування обмежень. Нічого неконституційного в такому втручанні в право власності немає і бути, напевне, не може. Докладніше про рішення КС, читайте у статті «Шукайте провидця!».

Якщо парламент підтримає законопроект «Про ріелтерську діяльність в Україні» (№3618), то в державі з’явиться установа, яка матиме повноважень більше, ніж у правоохоронців. А ось громадяни втратять можливість розпоряджатися власним майном. Як хочуть врегулювати ріелтерську діяльність, дізнаєтесь у матеріалі «Класичні корупційні схеми».

Народні депутати заслухали перший звіт Генерального прокурора та дізналися, як за дві координаційні наради зменшити рівень злочинності. А також про те, чому прокурори ображаються через відсутність соціального захисту та зарплат на рівні суддів Верховного Суду.  Докладніше про це — у статті «Відчути себе відданими державі»

Маленькі і великі кризи трапляються як у країні загалом, так і у кожного особисто. Головне — навчитись інтерпретувати ситуацію таким чином, аби знайти із неї найкращий вихід — стати на ще одну сходинку вище. Яким має бути керуючий адвокатським бюро і чому принципи для бізнесу має переймати адвокатура? Як знання своїх ресурсів допоможе стати керуючим адвокатським бюро? Відповіді на ці питання шукайте у статті «Почати із себе».

Інтелектуальна власність — сфера, яка в Україні не так давно зрушила з місця, у той час як за кордоном з нею рахуються вже кількасот років. До яких стандартів прагнуть наші співвітчизники і хто може стати для них зразком? Докладніше про IP-практику, читайте у матеріалі «Мовчазні підзахисні».

Розслідування привласнення майна державного підприємства привело прокурорів до приватної власності підприємця. Однак те, який слід туди завів, залишилося незрозумілим як для апеляційної інстанції, так і для дисциплінарного органу. Про те, як необґрунтований арешт бази відпочинку обернувся для судді доганою, читайте у статті «Зіпсований сезон».

Аналіз рішень Касаційного кримінального суду викрив чергову правову колізію. Виявилося, в його колегіях немає єдності позицій щодо наслідків порушення місцевими судами правил територіальної підсудності розгляду кримінальних справ. Про те, як ВС учергове створив проблему у матеріалі  «Дискреція помилки» розповів керівник робочої групи НААУ з напрацювання пропозицій щодо подолання неефективності в діяльності ВС ОЛЕКСАНДР ГОТІН.

З 1 липня вступили набрали чинності зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів у частині запровадження інституту кримінальних проступків. Які законодавчі прогалини залишилися не усуненими, що на практиці перешкоджатиме досудовому розслідуванню чи роботі сторони захисту у статті «Дізнання не знає обмежень» проаналізувала помічник адвоката в АО «Адвокатська фірма «Олег Рачук» ЮЛІЯ ДУБІНА.

На жаль, в Україні досі відсутня ефективна система виконання судових рішень. Тож законодавці все частіше намагаються виправити цю ситуацію шляхом внесення змін до нормативно-правових актів. Так, доволі новий закон «Про виконавче провадження», прийнятий у 2016 році, знову пропонується повністю змінити. Що пропонують приватними виконавцям та їхнім помічникам, розповів у матеріалі «Домінанта стягнення» адвокат АО Credence АНДРІЙ АРСІРІЙ.

Як наголошують адвокати, запуск ринку земель наразі неможливий через відсутність належної нормативної бази. Утім, зважаючи на майбутні парламентські канікули, розв’язання цих проблем буде відкладено надовго. Про причини майбутнього провалу введення ринку земель, читайте у статті «Чим далі в поле, тим більше болю».

Чинне законодавство передбачає скасування мораторію на стягнення нерухомого житлового майна громадян, наданого як забезпечення кредитів у валюті. Втім доки парламентарі подають проекти щодо продовження дії мораторію, банки ратують за його якомога швидше зняття та виселення людей на вулиці. Докладніше про це — у статті «Без права на житло».

Закон і Бізнес