Закон і Бізнес


Самопредставництво в суді: ВРП підтвердила своє право


17.07.2020 16:21
6823

Велика Палата Верховного Суду визнала належними надані представниками Вищої ради правосуддя документи для представництва (самопредставництва) в Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду.


Про це йдеться у рішенні ВП ВС № 9901/39/20, передає «Закон і Бізнес».

У лютому 2020 року громадянин звернувся до суду з адміністративним позовом, у якому просив визнати протиправним та скасувати рішення ВРП про звільнення з посади судді Суворовського районного суду міста Одеси на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Повертаючи у квітні 2020 року клопотання представника ВРП про зупинення провадження у справі без розгляду, суд першої інстанції зазначив, що до клопотання не додано належних документів, які підтверджують повноваження представника.

ВРП оскаржила зазначену ухвалу до Великої Палати Верховного Суду, яка встановила, що документи, додані до клопотання про зупинення провадження у справі, є достатніми для підтвердження повноважень представника на здійснення самопредставництва ВРП у суді під час розгляду цієї справи.

З урахуванням положень Конституції України представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах з 1 січня 2020 року здійснюється виключно прокурорами або адвокатами.

Протягом тривалого часу КАС ВС не допускав представників ВРП до участі у справах, усно мотивуючи такі рішення вказаними нормами Конституції України.

Зазначено, що питання самопредставництва не закріплені в нормах Конституції України, але ці питання регламентовані положеннями відповідних кодексів.

Зокрема, стаття 55 Кодексу адміністративного судочинства України передбачає дві форми участі сторін в адміністративній справі, а саме: участь через представника (представництво) і особисту участь (самопредставництво).

Частинами третьою та четвертою статті 55 КАС України передбачено, що юридична особа незалежно від порядку її створення, суб’єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, беруть участь у справі через свого керівника або через іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, положення, трудового договору тощо.

ВП ВС звертає увагу, що з урахуванням вказаних положень статті 55 КАС України для визнання особи такою, що діє в порядку самопредставництва, необхідно, щоб було чітко визначене її право діяти від імені такої особи без додаткового уповноваження.

Починаючи із січня 2020 року, Вища рада правосуддя вчиняла усі передбачені законодавством дії для того, щоб забезпечити належний захист своїх прав та інтересів.

Зокрема, ухвалено рішення ВРП, яким внесено зміни до Положення про секретаріат Вищої ради правосуддя з метою закріплення повноважень працівників секретаріату здійснювати представництво (самопредставництво). Згодом внесено відповідні зміни й до Положення про правове управління, про відділи та до посадових інструкцій спеціалістів цього управління.

Закон і Бізнес