Закон і Бізнес


Міністр юстиції визнав діючий інститут довірчої власності мертвим


01.07.2020 13:29
2981

Критика щодо впровадженого механізму довірчої власності справді обґрунтована. Майже через рік після внесення відповідних змін до законодавства, практикувати фідуцію не наважуються.


Про це зазначив під час заходу Асоціації правників України «Довірча власність (Фідуція) 2.0» міністр юстиції Денис Малюська, який є співавтором нововведень щодо довірчої власності у Цивільний кодекс, передає кореспондент «Закон і Бізнес».

Міністр проаналізував поки що мертву норму, яка прийшла на допомогу кредиторам.

Як зазначив Д.Малюська, не дивлячись на те, що в дію уведений практично «сирий» варіант нового для українського законодавства інституту довірчої власності, такі зміни були неминучими. Оскільки, за словами міністра, такий інструмент мав би з’явитись в Україні у будь-якому разі, відповідно до директиви ЄС.

Д.Малюська зізнається, що мав набагато більше можливостей супроводжувати імплементацію нової норми, коли не був міністром. Однак, державний службовець обіцяє тримати руку на пульсі, детально вивчити критику щодо кожної статті закону щодо права довірчої власності і сподівається, що впродовж найближчих місяців недоліки будуть виправлені на законодавчому рівні.

Найбільшою перепоною для користування фідуцією в України на сьогодні залишається невизначеність щодо оподаткування подібних процедур, а отже очікується внесення змін до Податкового кодексу. Цікаво, що Д.Малюська нагадав, що новий для України інструмент з’явився внаслідок трирічної роботи та обговорення відповідного законопроекту, однак поруч із цим сам називає інститут довірчої власності фрагментарним.

Закон і Бізнес