Закон і Бізнес


Весна прийде — будемо продавати

Мін’юст обіцяє українцям європейські в’язниці, а люстрованим чиновникам — спецкомісію


Денис Малюська запросив журналістів на задвір’я міністерства, але особливих секретів не розкрив.

№25 (1479) 20.06—26.06.2020
Каріна ПЕТРАШ
5981

У Лук’янівського СІЗО з’явиться двійник поблизу Борисполя. Адже Міністерство юстиції збирається продавати тюрми в містах під забудову. Про ці та інші плани розповів міністр юстиції Денис Малюська.


Великий розпродаж

Тюрми та слідчі ізолятори споживають забагато електроенергії, газу та води, а утримування підозрюваних та засуджених є для держави нерентабельною справою. Крім того, самі будівлі пенітенціарної системи є старими. А якщо ще й розташований у центрі міста, то приваблюють, за словами міністра, «специфічний контингент». І це шкодить туризму. Тож Д.Малюська вже не перший місяць проводить рейди установами відбування покарання та будує плани щодо продажу старих та будівництва нових.

«Території, на яких розташовані слідчі ізолятори та тюрми, будуть продаватися під забудову чи потреби бізнесу, бо, по суті, це готова ділянка для розміщення заводу чи будь-якого іншого промислового об’єкта, територія величезна, є всі комунікації», — зазначив міністр. Ключової цінністю для потенційних покупців є не самі будівлі, а земля під ними, а також інженерні мережі, підведені під такі ділянки.

В українських містах-мільйонниках, таких як Київ, Харків, Дніпро, дуже складно знайти вільний майданчик під забудову, тим паче в центрі міста. Тож незабаром на місцях колишніх ізоляторів та тюрем можуть з’явитися новенькі хмарочоси з не менш захмарними цінами на оренду.

Продажем цього майна може займатися як міністерство, так і Фонд державного майна. Об’єкти пенітенціарної системи будуть виставлені на електронному аукціоні, адже всі виручені кошти обіцяють спрямувати на будівництво нових та реконструкцію старих тюрем.

Утім, прожекти міністра наражаються на головну проблему — де взяти кошти, адже будівництво нових тюрем — це мільярди гривень. Тобто, перш ніж збудувати щось нове, доведеться продати «старе». А як бути з людьми, яких зараз тримають за ґратами? Може, тимчасово перевести до міністерських кабінетів? Адже сам Д.Малюська неодноразово визнавав, що тюрми переповнені.

Одним із проектів міністра, очевидно, є Бориспільська виправна колонія №119. «Мова йде про реконструкцію об’єкта на Бориспільській трасі, який ми плануємо зробити як двійник Лук’янівського СІЗО», — сказав Д.Малюська. Непоганий вибір: до міжнародного аеропорту буде близько як бранцям, так і «специфічному контингенту».

Люструвати чи не люструвати?

Уже не перший рік надскладним для міністерства завданням стало впровадження ефективного механізму виконання рішень Європейського суду з прав людини. Після того як Венеціанська комісія розкритикувала закон «Про очищення влади», а ЄСПЛ визнав його таким, що не відповідає конвенційним засадам та порушує права людини, саме Мін’юст мав би подбати про виконання рекомендацій європейських інституцій.

Однак Д.Малюська, схоже, вирішив піти іншим шляхом. Відповідаючи на запитання «ЗіБ» про те, як його відомство збирається виконувати рішення ЄСПЛ, він повідомив, що у проекті змін до закону «Про очищення влади», який розробили в міністерстві, передбачається створення спеціальної комісії. Вона й переглядатиме заяви осіб, які були люстровані. Нині документ внесли на розгляд Кабміну, й очікується, що його буде розглянуто до кінця місяця.

До того ж у Мін’юсті чи то не дочитали рішення ЄСПЛ, чи то з якихось політичних міркувань вирішили, що статус колишніх членів Уряду та топ-чиновників у питанні люстрації не зміниться. «Помилують» тільки так звані партійні кадри, тобто осіб, які працювали в органах влади ще за часів СРСР. Тут Д.Малюська погодився, що «люстрація чиновників радянського часу не актуальна: вони вже не в тому віці та не становлять небезпеки для державного апарату».

Утім, за найоптимістичнішими прогнозами міністра, проект можуть розглянути у парламенті лише на початку осені, й тоді вже в новому році свою роботу розпочне комісія. Тобто міністр вирішив застосувати принцип Ходжи Насреддіна: або комісія «заговорить», або 10-річна заборона добіжить кінця.

Та й у Верховному Суді, на відміну від Мін’юсту, вже послуговуються рішенням ЄСПЛ, відновлюючи люстрованих чиновників на посадах. А це відкриває можливість для таких осіб вимагати виплати їм втраченого заробітку за весь період дії заборони. Про те, який удар буде завдано державному бюджетові, залишається тільки здогадуватися. Втім, схоже, що міністр цим не переймається.

Суди Мін’юсту не довірили

Також «ЗіБ» поцікавився у міністра перспективами судової реформи. Адже КС визнав дві попередні такими, що не повною мірою відповідають Конституції. Отже, потрібно терміново виплутуватися із ситуації. «Ця сфера більше відноситься до відання Офісу Президента, традиційно судова реформа концентрується там. Нині цим опікується Комісія з питань правової реформи. Анонсувати основні новели цього законопроекту поки що не хочу, він буде публічним і погодженим з ОП», — пояснив урядовець.

До речі, за деякою інформацією, на вул. Банковій теж ще не визначилися із тим, що робити із судами. Принаймні подейкують про різні варіанти відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів та об’єднання найвищих судових органів. Але цей процес утаємничений і від суддів, і від нардепів. А Вища рада правосуддя, яка недавно погодила один з проектів, примудрилася у висновку навіть не натякнути, що саме вони підтримують.

Головне, аби слідом за тюрмами міністр не накинув оком на будівлі судів, які також часто-густо розташовані у центральній частині міст.