Закон і Бізнес


Доведіть і біль, і жаль!


№25 (1479) 20.06—26.06.2020
15805

Чим більше «совецьких» визначень удасться позбутися у законодавстві, тим швидше ми євроінтегруємося. Несподіваною жертвою такої логіки стала моральна шкода.


Група нардепів із фракції «Слуга народу» підписалися під проектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відшкодування шкоди за біль та жаль» (№3605). Бо, на їхню думку, у законодавстві країн Європейського Союзу шкода, завдана особі, визначається не як моральна, а як «шкода за біль та жаль».

Тому проектом передбачається внести відповідні зміни до Цивільного, Цивільного процесуального, Господарського кодексів та Кодексу законів про працю. Водночас, пропонується додати, що така шкода може бути спричинена «почуттям у зв’язку з порушенні таємниці листування та записів конфіденційного характеру, втручанні у приватне життя особи внаслідок несанкціонованої фотозйомки, розголошення відомостей про приватне життя, розголошення недостовірної інформації про особу».

Те, що нардепи припускаються довільного поводження з українською мовою, це ще півбіди. Проте, точно не по-європейські ігнорувати власну Конституцію, в якій прямо говориться про право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди (ст.56). На жаль, про шкоду за біль і жаль Основний Закон нічого не знає.