Закон і Бізнес


Оціночний злочин


№25 (1479) 20.06—26.06.2020
15959

Прокуратуру позбавили можливості тримати на гачку суддів, порушуючи провадження за ст.375 Кримінального кодексу. Те, на що не наважився законодавець, нарешті зробив Конституційний Суд.


Він ухвалив рішення від 11.06.2020, яким визнав неконституційною оспорювану статтю кодексу. Суд погодився з авторами подання, що сполучення слів «завідомо неправосудного» є оціночним, його зміст законодавчо не визначений, що не забезпечує передбачуваності у застосуванні.

КС констатував, що у ст.375 КК не встановлено критеріїв, за якими можна визначити, який вирок, рішення, ухвала або постанова судді (суддів) є „неправосудними“, а також не розкрито змісту сполучення слів „завідомо неправосудний“. Це, своєю чергою, може призвести (і призводить! — Прим. ред.) до неоднозначного розуміння складу злочину, кваліфікацію якого здійснено за цією нормою.

Також у рішенні наголошується, що встановлення кримінальної відповідальності за постановлення «завідомо неправосудного» судового рішення створює ризики та можливості для впливу на суддів. Тим самим нівелюються конституційні приписи щодо незалежності суддів.

З огляду на викладене, КС встановив, що ст.375 КК у нинішньому вигляді суперечить принципові верховенства права, а саме такому його елементові, як юридична визначеність, та не узгоджується з принципами незалежності суддів, обов’язковості судового рішення, а отже, суперечить ч.1 ст.8, чч.1, 2 ст.126, ч.1, п.9 ч.2 ст.129 Конституції.

Утім, КС вирішив відтермінувати втрату чинності цієї статті на 6 місяців. Мовляв, за цей час Верховна Рада має привести нормативне регулювання, встановлене цією статтею у відповідність із Конституцією та цим рішенням. Іншими словами, із незрозумілою метою Суд залишив можливість тиску та посягання на незалежність суддів із використанням цієї статті. Адже, вочевидь, тепер жоден суд не зможе розглянути справу із таким обвинуваченням. Проте прокуратура може і надалі вносити відомості до ЄРДР за цією статтею (що, до речі, було зроблено стосовно чергового судді того ж дня, коли прийняте це рішення).

Нагадаємо, що «ЗіБ» з 2016 року послідовно доводив неможливість застосування ст.375 КК у діючій редакції.