Закон і Бізнес


Надання адвокатських свідоцтв групі Матіоса перевірить НААУ


.

28.05.2020 09:58
5508

Процедуру отримання права на зайняття адвокатською діяльністю екс-головним військовим прокурором Анатолієм Матіосом та його підлеглими перевірять у Національній асоціації адвокатів України.


Голова НААУ РАУ Лідія Ізовітова створила відповідну робочу групу, передає «Закон і Бізнес» з посиланням на прес-службу НААУ.

Нагадаємо, згідно з даними Єдиного реєстру адвокатів України, 15 травня 2020 року Рада адвокатів Волинської області видала свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю А.Матіосу та екс-прокурорам Головної військової прокуратури Генпрокуратури.

Цей факт викликав обурення в професійній спільноті. До НААУ надійшли скарги щодо можливих порушень встановленої процедури допуску (в тому числі перевірки вимог щодо несумісності) та складання кваліфікаційного іспиту, оцінювання їхніх результатів, проходження стажування та видачі свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю. Повідомляється, що з цього приводу звернулися громадська організація «Національний центр правозахисту» і адвокати Юрій Захаренко, Сергій Ярошенко та Юрій Глушко. В документах вказано на той факт, що А.Матіос і інші особи (наразі встановлено 16 прізвищ), які були працівниками Головної військової прокуратури, отримали свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльність під час карантинних обмежень.  А стосовно деяких із екс-працівників прокуратури відкрито кримінальні провадження за їхні порушення під час здійснення повноважень.

Л.Ізовітова також звернулася до ВКДКА для надання оцінки цій ситуації в межах повноважень. Зокрема комісію просять перевірити дотримання процедури допуску А. Матіоса та його колишніх колег до складання кваліфікаційного іспиту.

Утворена робоча група, зі свого боку, має отримати у Раді адвокатів Волинської області документи щодо проходження стажування, прийняття присяги, видачі свідоцтва цим особам.

За підсумками висновок робочої групи буде розглянутий Радою адвокатів України.

Закон і Бізнес