Закон і Бізнес


Суд не дозволив «амністувати» символіку СС «Галичина»


Парад добровольців у Львові. Липень 1943 р. Джерело - Цензор.нет

27.05.2020 17:04
7783

Надання Українським інститутом національної пам’яті висновку про те, що символіка дивізії СС «Галичина» не є символікою нацистського тоталітарного режиму, поширення якої заборонено в Україні, є протиправним.


Таке рішення ухвалив сьогодні Окружний адміністративний суд міста Києва, передає «Закон і Бізнес».

Справу за позовом до Українського інституту національної пам’яті, у якій відбулося два десятки відкритих судових засідань, завершено.

До участі у справі залучався як третя особа колишній очільник установи – Володимир В’ятрович. У прес-службі ОАСК особливо звернули увагу на той факт, що він, попри належне повідомлення та навіть визнання явки обов’язковою, ігнорував свій процесуальний обов’язок протягом усього провадження.

Зрештою ОАСК визнав протиправними дії відповідачів щодо надання висновку про те, що символіка 14 гренадерської дивізії військ СС «Галичина» (1-ї Української дивізії УНА) відповідно до чинного законодавства України не є символікою націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, поширення якої заборонено в Україні.

Суд зобов’язав Український інститут національної пам’яті та її посадових осіб утриматись від поширення вказаного висновку, викладеного в листі від 16.05.2017 за №01/1015.

Закон і Бізнес