Закон і Бізнес


П’ять подвигів Малюськи

Що в Мін’юсті вже встигли реформувати, а до кого доберуться найближчим часом


Денис Малюська назвав 5 своїх досягнень на посаді міністра, хоча жодне з них на подвиг Геракла не тягне.

№17 (1471) 02.05—08.05.2020
Вікторія ФРАНКІВ
36101

Один із найбільш згадуваних у соцмережах, зокрема і завдяки скандальним заявам, член Уряду — міністр юстиції Денис Малюська — спробував дещо поліпшити свій імідж. Тож пропіарив потуги очолюваного ним відомства щодо покращення роботи приватних виконавців, створення комфорту для нотаріусів, а також розповів, як боротиметься з гідрою рейдерства.


Диджиталізація в дії

Під час онлайн-зустрічі, організованої Асоціацією правників України, міністр розповів, що уже в червні вони планують запустити новий державний реєстр, де дані щодо бенефіціарів будуть структуровані і викладені більш якісно порівняно з нинішнім реєстром.

Також планується запровадження певних реєстраційних дій без участі людини. Тобто без участі державного реєстратора. «Щоб умовно змінити номер телефону, ваш чи вашої компанії, або електронну адресу, які є в ЄДР, реєстратор не потрібний. Просто заходите в систему за ЄЦП і вносите дані», — відзначив Д.Малюська.

Що стосується юридичних професій, то, за словами міністра, першими бенефіціарами стануть нотаріуси та арбітражні керуючі. «Що стосується нотаріусів, то у нас є велика програма запровадження електронного реєстрування. Підтягування даних з реєстрів, зберігання їх в електронних форматах. Там великий комплекс робіт, пов’язаний з максимально комфортними умовами роботи нотаріусів. Це — наш план», — додав урядовець.

Планується, що новація запрацює вже до кінця цього року. Проте план і факт, як відомо, — дві великі різниці.

Край рейдерству

У міністерстві також уважають, що настав кінець епохи рейдерства. Для цього було створено три колегії, які працюють паралельно. Як сказав міністр, щоб пришвидшити розгляд скарг.

«Зараз понад тисячу скарг перебувають на розгляді «антирейдерської» комісії (колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації. — Прим. ред.)», — похвалився Д.Малюська. І нагадав, що на період карантину було прийнято рішення розглядати скарги в одноособовому порядку в найкоротші терміни. Проте «у зв’язку з тим, що кількість рейдерських дій, порушень у сфері реєстрації збільшилася, очевидно, люди відчули, що колегія не працює, відповідно, довелося відновити роботу колегії».

Отже, додав міністр, колегія планує щотижня розглядати не менш як 100 скарг. Тобто прості підрахунки показують, що раніше від середини липня з ними не розберуться. А там, як у лернейської гідри, «відростуть», тобто надійдуть, нові скарги…

Попри це, Д.Малюська переконаний, що «обсяг рейдерства істотно зменшився, а рейдерські дії, якщо їх хтось і збирається вчиняти, стали набагато дорожчими». А винними назвав правоохоронні органи, які неналежно реагували на виявлені Мін’юстом зловживання. «Ми відключали людей від реєстру, реєстраційну дію скасовували, повертали в попередній стан, але подальших кроків з боку правоохоронних органів часто не відбувалося», — бідкався міністр.

Проте повідомив і гарну новину: зараз нібито є більш-менш адекватна кооперація з Національною поліцією, тож слід чекати кримінальних переслідувань реєстраторів, щодо яких у міністерстві є «величезна купа матеріалів». Окрім того, урядовець сказав, що нині завершується розробка чергового «антирейдерського» законопроекту, який міститиме новели щодо протидії рейдерству.

Участь у точкових змінах

До «подвигів» чиновник відніс реформування класичного суду присяжних. «Ми активно беремо участь у реформуванні (судової системи. — Прим. ред.), але не у загальній картинці, а в якихось точкових... Ми потрохи здійснюємо реформування класичного суду присяжних. Країна постійно перебуває у процесі судової реформи», — зазначив Д.Малюська.

Серед проблемних аспектів реалізації цієї ідеї міністр назвав компенсацію учасникам суду присяжних за витрачений час. Тому планують запровадити безперервність судового розгляду, щоб мінімізувати часові втрати учасників процесу і, відповідно, видатки з державного бюджету.

Він зазначив, що нині нагальною проблемою є призначення суддів. «Широкої реформи... глобальної, опрацьованої поки що немає. Є ідеї та плани, що будуть реалізовуватися протягом цього року і ляжуть в основу співпраці України з МВФ», — заявив міністр. Щоправда, не зрозуміло, яким чином МВФ має стосунок до української судової системи. Хіба що міністр мав на увазі «антибанківський» закон, який активно лобіює фонд і завдяки якому деякі рішення державних інституцій опиняться поза судовим контролем.

Покращення!.. Мабуть

Д.Малюська зазначив, що частину реформ, яку можна було реалізувати на підзаконному рівні, зокрема наказами міністерства, вже проведено. Наприклад, збільшили перелік експертиз, які можуть проводити приватні експерти. «Крім того, ми перебрали на себе ряд повноважень, які раніше здійснювались керівниками інститутів судових експертиз, зокрема стосовно дисциплінарної відповідальності», — додав він.

Також чиновник відзначив, що у відомстві розробили законопроект щодо державних і приватних виконавців. Останні отримають більше прав, але їхній функціонал обмежать, щоб не було зловживань.

Проте Асоціація приватних виконавців України стурбована змінами до положення про Дисциплінарну комісію приватних виконавців. Там наголошують, що документ за підписом міністра ще більше погіршує становище приватних виконавців, звужує їхні права.

На думку членів АПВУ, «недолугою» ідеєю можна назвати із норму про скорочення вдвічі термінів повідомлення приватних виконавців про проведення засідання ДКПВ.

До речі, сам Д.Малюська зізнається, що про жодний конфлікт з приватними виконавцями навіть не здогадувався. Мовляв, дізнався про це лише із соціальних мереж, тож і прокоментувати «напруженість» між юстицією та приватними виконавцями не може.

Запрошений не з вулиці

Насамкінець він зауважив, що незабаром будуть оголошені конкурси на вакантні місця для керівників експертних установ, для кількох «вільних» місць змінять положення, щоб також узяти людей через конкурс.

«Не з вулиці ж мені їх (фахівців відповідної галузі. — Прим. ред.) брати», — наголосив він. Хоча ще зовсім недавно Д.Малюська говорив, що з радістю взяв би на роботу осіб, які відбувають довічне покарання. Мовляв, це найбільш інтелігентна, цікава й адекватна категорія в’язнів. Залишається сподіватися, що не під цю категорію змінюватимуть положення про конкурс, хоча формально це точно не «люди з вулиці»…

До речі, відповідаючи на запитання про те, яким має бути справжній правник, міністр сказав, що до найкращих якостей юриста відносить уміння пошуку інформації, грамотність викладення думок «на папері» і знання іноземної (англійської) мови. І додав, що з такими фахівцями готовий попрацювати.