Закон і Бізнес


Судам бракує масок, антисептиків та термометрів


01.04.2020 14:23
26193

Судові установи повідомляють про неналежний стан забезпечення засобами захисту від гострої респіраторної хвороби COVID-19, зокрема про відчутний дефіцит безконтактних термометрів, медичних масок, медичних респіраторів, антисептиків.


Таку інформацію на запит Вищої ради правосуддя надали в Державній судовій адміністрації, передає «Закон і Бізнес».

За інформацією ДСА склалася критична ситуація із забезпеченням судів медичними масками, про що повідомили суди майже всіх регіонів. Зокрема, про рівень забезпечення медичними масками поінформували суди Харківської (стан забезпечення - 9 %), Закарпатської (19 %), Полтавської (35 %), Житомирської (57 %), Тернопільської (60 %), Івано-Франківської (65 %), Київської (72 %), Чернівецької (78 %) областей. Нерівномірно забезпечені суди й безконтактними термометрами: від 3 % (Запорізька область) до 96 % (Сумська область). Водночас майже усі судові установи забезпечені кварцовими лампами, за винятком Волинської (95 %), Кіровоградської (88 %), Донецької (96 %) областей.

ДСА не здійснювались централізовані закупівлі засобів захисту та дезінфекції через відсутність коштів на відповідні поточні видатки, вирішення цих питань фактично покладено на територіальні управління ДСА, апеляційні, спеціалізовані суди тощо. Відомо про непоодинокі випадки, коли засоби захисту закуповувалися за кошти суддів чи працівників апаратів судів.

У ВРП сподіваються, що проблему дефіциту поточних видатків на забезпечення здійснення судочинства місцевими та апеляційними судами, зокрема для вжиття заходів, спрямованих на протидію поширенню коронавірусної інфекції, буде вирішено змінами до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Закон і Бізнес