Закон і Бізнес


Портнов довів у ВС протиправність введення санкцій


Рішення ВС. Натисність на зображення, аби переглянути текст.

17.03.2020 11:46
9121

Дії Генеральної прокуратури України, Міністерства закордонних справ і посольства України в Канаді у зв'язку з введенням санкцій щодо екс-першого заступника глави АП Андрія Портнова визнані протиправними остаточно.


Верховний Суд залишив в силі рішення судів нижчих інстанцій у справі №757/42/19ц за позовом А.Портнова проти ГПУ та МЗС про захист честі, гідності та ділової репутації, передає «Закон і Бізнес».

Нагадаємо, українська влада листами повідомляла, що в країні проводятся розслідування, пов’язані з А.Портновим, зокрема ГПУ підтверджувала інформацію про його «причетність до зловживання владою, що призвело до численних жертв і смертей під час мирних протестів в Україні зимою 2012-2014 р.р., а також до організації умисних вбивств, вчинених у спосіб, що є небезпечним для великої кількості людей».

На підставі такої інформації проти А.Портнова встановлюватися та подовжувалися санкції в тому числі, Урядом Канади.

А.Портнов подав позов та 26 лютого 2019 року Печерський районний суд м.Києва визнав таку інформацію недостовірною. Рішення підтвердив суд апеляційної інстанції.

У липні 2019 року Генеральна прокуратура подала касаційну скаргу, стверджуючи про порушення норм процесуального права та неправильне застосування судами норм матеріального права. Адже у листах ГПУ не було «посилань чи тверджень про те, що позивач є підозрюваним (підозрюється), обвинуваченим чи підсудним у будь-якому кримінальному провадженні».

Проаналізувавши положення Конституції, Цивільного та Кримінального процесуального кодексів України, Верховний Суд зауважив наступне: стверджувати про початок здійснення досудового розслідування чи наявність кримінального провадження стосовно конкретної особи можливо лише в разі, коли така особа перебуває в статусі підозрюваного чи обвинуваченого (підсудного).

Висловлення щодо причетності особи, яка не перебуває в статусі підозрюваного чи в іншому із зазначених вище процесуальних статусів, до вчинення злочину, який розслідується, свідчить про порушення особистих немайнових прав цієї особи.

Під час поширення оспорюваної інформації А.Портнов не перебував у якому-небудь процесуальному статусі в жодному кримінальному провадженні, що підтверджується численними відповідями правоохоронних органів України та не спростовано відповідачами під час розгляду справи.

Таким чином, встановивши, що поширена відповідачами інформація про пов’язаність позивача з будь-якими кримінальними провадженнями або кримінальними правопорушеннями не відповідає дійсності, суди дійшли правильного висновку про те, що вона є недостовірною і такою, що завдає шкоди честі, гідності та діловій репутації позивача, оскільки призводить до формування недовіри до нього необмеженого кола осіб і створює уявлення про те, що він причетний до протиправних дій на території України, а тому обгрунтовано задовольнили позов.

Одночасно Верховний Суд відхилив твердження Генеральної прокуратури про те, що інформація, викладена в її листах, відповідала дійсності, оскільки встановлено, що в силу вимог ЦПК жодних доказів на підтвердження таких обставин Генеральна прокуратура не надала.

Закон і Бізнес