Закон і Бізнес


Ожилий Верховний Суд України має розглядати касаційні скарги, — думка


04.03.2020 11:56
9675

Особи, які будуть звертатися до Верховного Суду України (до офіційного його перейменування на Верховний Суд), мають посилатися на рішення Конституційного Суду як на підтвердження свого звернення до найвищого судового органу.


Таку думку для видання «Закон і Бізнес» висловив суддя ВСУ Богдан Пошва.

Нагадаємо, Конституційний Суд України ухвалив Рішення від 18.02.2020 № 2-р/2020 у справі за конституційним поданням Верховного Суду України щодо судової реформи, внаслідок якої було утворено новий Верховний Суд (без України).

Коротко ключові висновки КС можна сформулювати таким чином:

1. ВСУ не був ліквідований, він продовжив роботу під новою назвою.

2. Судді ВСУ продовжують працювати у ВСУ, який тепер став ВС (Верховна Рада має ще визначити, як це виконати).

3. Вищі спеціалізовані суди були ліквідовані правильно.

4. Ніяких двох верховних судів не виникає.

На думку Б.Пошви, це рішення дало формальну підставу суддям Верховного Суду України вимагати його негайного виконання Міністерством юстиції та Державною казначейською службою щодо фінансування. І несвоєчасне виконання формальних процедур виконавчою владою, не є перешкодою для відновлення здійснення правосуддя найвищим судовим органом у системі судоустрою України – Верховним Судом України у випадках звернення фізичних і юридичних осіб з касаційними скаргами.

При цьому ВСУ не має права відмовитись від виконання своїх конституційних повноважень. І до прийняття Верховною Радою процедури розгляду справ ВС (перейменованим з ВСУ), у підставі для звернення необхідно обґрунтовувати у чому полягає порушення верховенства права скаржника, оскільки ст. 129 Конституції передбачає, що «суддя, здійснюючи правосуддя, є незалежним та керується верховенством права», а не законом №2147. Після прийняття процедури подані касаційні скарги можуть бути уточнені.

Докладніше – за посиланням.

Закон і Бізнес