Закон і Бізнес


Хто із судів «верховніший»?


№9 (1463) 07.03—13.03.2020
6987

У профільному парламентському комітеті намагаються знайти механізм, як виконати рішення Конституційного Суду щодо судової реформи-2016. Для цього 2 березня зібрали спеціальне засідання підкомітету.


Як прокоментував «ЗіБ» один з його учасників — суддя Верховного Суду України Богдан Пошва, рішення КС однозначно говорить про необхідність відновлення діяльності ВСУ як конституційного органу. Це означає, що з реєстру має бути прибраний незаконний запис про припинення його діяльності, а єдиним розпорядником бюджетних коштів слід визнати саме ВСУ.

Далі потрібно вирішувати, яким чином суддів ВС і працівників його апарату перевести до структури ВСУ. Відповідно, необхідно встановити якою повинна бути чисельність суддівського корпусу останнього з огляду на те, що нині у ВС працює 194 судді, а у ВСУ — 9.

Поки що члени Комітету з питань правової політики та запрошені експерти не знайшли шляху для виходу із глухого кута, куди завели судоустрій автори попередньої реформи. Як припустив Б.Пошва, це пов’язано з тим, що відсутня політична воля, аби вирішити це питання відповідно до Конституції та рішення КС.