Закон і Бізнес


Зміни до процесуальних кодексів зменшили кількість відводів суддів


26.02.2020 14:27
4095

Прийняття Закону «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо вдосконалення порядку розгляду судових справ» призвело до зменшення процесуальних диверсій.


Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі Господарського суду м.Києва, у результаті прийняття Закону № 460 від 15.01.2020 року кількість відводів, заявлених  суддям учасниками справи, зменшилася.

Так, протягом 2019 року до суду подано 402 заяви про відвід суддів. Найбільша кількість їх надходила:  у вересні — 58, у листопаді — 45, у грудні — 46.

З дня набрання чинності вищевказаним Законом за 17 днів до суду надійшло 12 заяв про відвід судді. У разі збереження такої тенденції, середньомісячна кількість заявлених суддям відводів може зменшитися майже в 2 рази.

Враховуючи також, що кількість заявлених суддям відводів з початку 2020 року становить 49, в той час як у провадженні суддів перебуває 6 650 справ, лише у 0,7 % справ заявлено про недовіру суду.

Наведене дає підстави вважати, що частина відводів, які подавалися раніше, була спрямована на затягування розгляду справи, а не стосувалася довіри до суду, який розглядає справу.

«Близько в 99% справ їх учасники довіряють суду, який розглядає справу, що свідчить про безпрецедентний рівень довіри до суду. Необхідно розмежовувати питання незгоди учасника із судовим рішенням, що є природнім для будь-якої правової системи, та недовіру до складу суду, який вирішує справу», — повідомив суддя-спікер суду Роман Бойко.