Закон і Бізнес


Викривачі корупції утворили свій центр


Для перегляду натисніть на зображення

31.01.2020 18:04
5745

Громадська організація «Центр викривачів корупції» із розташуванням у м. Києві стала першої в Україні ГО, яка своєю ціллю називає вирішення питань діяльності викривачів корупції.


Організацію створено у зв’язку з набранням чинності з 1.01.2020 закону №198-IX «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції», передає «Закон і Бізнес» з посиланням на видання Vector News.

Очолив Центр адвокат Олексій Алфімов, який раніше працював у Департаменті з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України. Іншим засновником ГО виступив голова Асоціації судових репортерів України, журналіст Сергій Козлов.

При цьому ідейним натхненником та генеральним партнером Центру виступила Асоціація захисту прав правників на чолі з Олексієм Фазекошем.

За словами Олексія Алфімова мета та головне завдання Центру викривачів корупції — сприяння фізичним особам щодо аналізу та збору інформації про факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їм відома у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю. Крім цього в Центрі обіцяють допомогти  сформувати доказову базу, необхідну для підтвердження фактів корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень та звернення до відповідних правоохоронних органів, яким підслідне виявлене правопорушення.

Згідно зі згаданим законом, викривачі корупційних злочинів, у яких сума хабаря чи завданих державі збитків щонайменше в 5 тисяч разів більша за актуальну суму прожиткового мінімуму, мають право на винагороду, яка може сягати 10% від суми. У цьому зв’язку ГО обіцяє надавати фізичний захист викривачам, які будуть звертатися з цього приводу. Над цим будуть працювати як приватні охоронні структури, так і колишні спецпризначенці.

Закон і Бізнес