Закон і Бізнес


Кожен суддя має отримати мінімум 63 тис. грн. — голова ДСА


30.01.2020 12:18
9683

Починаючи з 1 січня 2020 року мінімальна сума, яку повинен отримати кожен суддя, складає не менше 63 тис. грн. в місяць.


Про це в інтерв’ю «Закон і Бізнес» заявив голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк.

За його словам, норма закону №1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» щодо встановлення розміру посадових окладів суддів з 1.01.2020 вже почала діяти. Сформовано бюджетний запит, в якому фонд оплати праці розрахований з урахуванням цієї норми, Уряд включив його до проекту державного бюджету, а парламент ухвалив відповідний закон, підтримавши, зокрема, підвищення посадових окладів суддів. Для суддів місцевих судів усіх видів юрисдикції без винятку це 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а для апеляційних — 50.

Чиновник розповів, що ДСА вже затвердила штатні розписи для всіх апеляційних судів, а територіальні управління — для місцевих судів. Усі штатні розписи визначені вже на підставі нових розмірів посадових окладів суддів, тобто 30 і 50 п.м. відповідно.

Крім того, кожен суддя має доплати до посадового окладу за вислугу років, а деякі й інші доплати — за науковий ступінь, за доступ до державної таємниці, за адміністративну посаду та відповідний регіональний коефіцієнт. Тобто 63 тис. грн. — це той мінімум, який повинен отримувати суддя, починаючи з 1 січня 2020 року.

«Можна бути впевненим, що повернення до старих розмірів посадових окладів не буде. І судді краще за мене знають, чому це неможливо», — сказав голова ДСА.

Детальніше про фінансування судової системи у поточному році читайте в інтерв’ю З.Холоднюка.

Закон і Бізнес