Закон і Бізнес


Податок на доходи фізосіб може сягнути половини доходу


24.01.2020 17:34
19228

В Україні пропонують запровадити прогресивну шкалу оподаткування доходів фізичних осіб, що передбачає зростання розміру податку у кілька разів для осіб з високими доходами.


Відповідні пропозиції містить проект закону №2758 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо запровадження справедливої прогресивної шкали податку на доходи фізичних осіб)», передає «Закон і Бізнес».

Автори законопроекту посилаються на світовий досвід і наводять дані Європейської комісії, згідно з якими з 28 держав-членів ЄС лише у 6 країнах встановлена єдина фіксована ставка податку на доходи громадян. В інших країнах ставка податку на доходи громадян диференційована, та залежить від рівня отриманого доходу.

Згідно з документом, в Україні пропонується встановити таку ставку оподаткування в залежності від доходу:

- База оподаткування не перевищує 10-кратний розмір мінімальної місячної заробітної плати — у такому випадку залишається існуюча ставка у 18% від доходу;

- База оподаткування перевищує 10-кратний розмір мінімальної місячної заробітної плати, але не перевищує 20-кратний — ставка податку становить 36%;

- База оподаткування перевищує 20-кратний розмір мінімальної місячної заробітної плати — ставка податку становить 54%.

На думку авторів законопроекту, запровадження диференційованої ставки податку відповідатиме принципу соціальної справедливості.

Закон і Бізнес