Закон і Бізнес


Банки зобов’язані розкривати повну вартість споживчого кредиту


20.01.2020 12:21
5397

У вартість споживчого кредиту банки відтепер зобов’язані включати вартість страхових та податкових платежів, зборів на обов’язкове державне пенсійне страхування, вартість послуг нотаріусів, платежі за послуги державних реєстраторів, оцінювачів.


Відповідні вимоги передбачені постановою Правління Національного банку від 16.01.2020 №8 «Про затвердження Змін до Правил розрахунку банками України загальної вартості кредиту для споживача та реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит», які набули чинності 19 січня 2020 року, передає «Закон і Бізнес».

Згідно цього документу, до вартості споживчого кредиту в залежності від його виду та за наявності додаткових та супутніх послуг третіх осіб банки повинні включати вартість страхових та податкових платежів, зборів на обов’язкове державне пенсійне страхування, вартість послуг нотаріусів, платежі за послуги державних реєстраторів, оцінювачів тощо.

Як підкреслили у Нацбанку, мета цієї норми — розкривати інформацію про повну вартість споживчих кредитів, аби споживачі фінансових послуг розуміли всі свої витрати на отримання та обслуговування таких кредитів.

Нагадаємо, раніше регулятор постановою Правління Національного банку від 28.11.2019 №141 «Про затвердження Положення про інформаційне забезпечення банками клієнтів щодо банківських та інших фінансових послуг» зобов’язав банки надавати вичерпну інформацію про послуги на веб-сайті в єдиному уніфікованому форматі. Насамперед, вказувати повну вартість послуги, зокрема комісії третім особам та платежі за додаткові послуги (наприклад, страхової кампанії, державного реєстратора, нотаріуса, оцінювача), періодичність погашення кредиту, умови дострокового повернення, можливі штрафи у випадку невиконання клієнтом зобов’язань тощо.

Закон і Бізнес