Закон і Бізнес


Відтепер педофілів вноситимуть в спеціальний реєстр


16.01.2020 11:00
5019

В Україні вступив в силу закон про створення реєстру педофілів. Протягом трьох місяців реєстр має поповнитись інформацією про осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи.


Сьогодні, 16 січня 2020 року, набув чинності Закон України від 19.12.2019 № 409-IX   «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи, та посилення відповідальності за злочини, вчинені проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи», повідомили в прес-центрі судової влади.

Цей Закон вносить зміни до п'яти законодавчих актів: Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України, Кримінального виконавчого кодексу України, Законів України про нотаріат, про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі, передає «ЗіБ».

Ключові положення законодавчих змін:

Закон посилює відповідальність для серійних педофілів аж до довічного позбавлення волі.

Запроваджується Єдиний реєстр осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи.

Держателем реєстру є Міністерство юстиції України, яке розроблятиме Положення про реєстр, порядок його формування та ведення.

Інформація про особу вноситиметься до реєстру на підставі обвинувального вироку суду, який набрав законної сили.

До реєстру потраплять відомості щодо прізвища, імені, по батькові засудженого, дати народження, місця проживання чи перебування, злочину, за який його було засуджено, виду кримінального покарання, який до нього був застосований, інформацію про фактично відбуте ним покарання, а також про порушення правил адміністративного нагляду.

Інформація про особу виключається з реєстру у разі скасування обвинувального вироку або ухвали суду.

Щодо самих засуджених встановлюється адміністративний нагляд терміном від одного року до двох років.

Щодо осіб, які вчинили злочин проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи до створення реєстру, інформація про таку особу вноситься до реєстру на підставі ухвали суду за місцем проживання такої особи або місцем відбування нею покарання за клопотанням прокурора.

Закон і Бізнес