Закон і Бізнес


Нова форма е-декларацій: які дані слід уносити в 2020 році


10.01.2020 13:43
77338

В Україні затверджено нову форму декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, а також нову форму повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування.


Відповідний наказ Національного агентства з питань запобігання корупції від 12.12.2019 № 168/19 «Про затвердження змін до рішення Національного агентства з питань запобігання корупції від 10 червня 2016 року № 3» надруковано у виданні Міністерства юстиції «Офіційний вісник України», передає «Закон і Бізнес» з посиланням на прес-службу НАЗК.

Згідно з наказом, з 1 січня 2020 року вводиться нова форма декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Документ також  затверджує нову  форму повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування.

Декларація осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, подається шляхом заповнення відповідної електронної форми у власному персональному електронному кабінеті суб'єкта декларування у Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Паперова копія декларації не подається.

У декларації обирається її тип в залежності від звітного періоду: щорічна, декларація перед звільненням, декларація після звільнення, декларація кандидата на посаду. У форму вноситься інформація про суб’єкта декларування й членів його сім’ї.

Суб’єкт декларування вказує інформацію про об’єкти нерухомості та незавершеного будівництва, цінне рухоме майно, транспортні засоби, цінні папери, корпоративні права, нематеріальні активи, які належать йому або членам його сім’ї. Також зазначаються юридичні особи, трасти або інші подібні правові утворення, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб'єкт декларування або члени його сім'ї.

Далі вказуються відомості про доходи, у тому числі подарунки, грошові активи, наявні фінансові зобов'язання, дані про банківські та інші фінансові установи, у яких відкрито рахунки суб'єкта декларування або членів його сім'ї.

Також суб’єкт декларування вносить інформацію про видатки та правочини, роботу за сумісництвом, членство в організаціях.

Форма повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб'єкта містить пояснення, що під такою зміною розуміється отримання суб’єктом декларування одноразового доходу, придбання майна або здійснення одноразового видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 01 січня року, у якому подається повідомлення.

Форма складається з 9 розділів, у яких суб’єкт декларування зазначає інформацію про себе та доходи, об’єкти нерухомості, транспортні засоби, цінні папери, корпоративні права, цінне рухому майно, нематеріальні активи та видатки.