Закон і Бізнес


В РСУ висловились проти відтермінування виплат суддівської винагороди


09.01.2020 12:45
57872

Відтермінування вже діючого закону, яким встановлено і вже застосовується новий розмір винагороди суддів, не тільки призведе до її зменшення, а і звузить зміст і обсяг гарантій незалежності суддів, що є порушенням Конституції України та міжнародних стандартів у сфері незалежності судової гілки влади.


Таку позицію висловила Рада суддів України щодо законопроекту № 2670, передає «Зікон і Бізнес».

Як зазначили в РСУ, найбільшу стурбованість членів Ради суддів України викликав законопроект Кабінету Міністрів України №2670, яким пропонується відтермінувати ще на один рік виплату суддівської винагороди, виходячи з окладу у розмірі 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб - для суддів місцевих судів, та у розмірі 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб - для суддів апеляційних і вищих спеціалізованих судів України.

Рада суддів України звернула увагу на те, що вказана норма права вже почала діяти з 1 січня 2020 року на підставі підпункту 4 пункту 24 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів», яким встановлено, що з 1 січня 2020 року розмір посадового окладу судді місцевого суду становить 30, а апеляційного і вищого спеціалізованого судів – 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Відтак відтермінувати початок дії норми права, яка вже почала діяти, неможливо.

Крім того, Рада суддів України вказала на те, що підвищення посадових окладів забезпечене положеннями Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

З цих підстав Рада суддів України вважала за необхідне ухвалення Вищою радою правосуддя негативного консультативного висновку щодо цього законопроекту та подальшого відхилення його парламентом.

Натомість РСУ не висловила заперечень щодо прийняття законопроекту №2626, яким пропонується упорядкувати питання видачі документів, які стосуються перерахунку судді грошових сум на утримання його у відставці або пенсійних платежів, при відсутності ліквідаційної комісії відповідного суду. Водночас Рада суддів України вважає, що необхідно виключити пункт 25 розділу XII Закону України «Про судоустрій і статус суддів», яким передбачено, що право на отримання щомісячного довічного грошового утримання має суддя, який успішно пройшов переатестацію.

На думку РСУ, зазначені положення законодавства не узгоджуються із єдиним статусом суддів та порушують гарантії їх незалежності.

З текстом звернень Ради суддів України до ВРП та ВРУ щодо законопроектів № 2670 і №2626 можна ознайомитись тут.

Закон і Бізнес