Закон і Бізнес


За незаконний видобуток бурштину встановлено кримінальну відповідальність


20.12.2019 12:10
6101

Видобуток, збут, придбання й переробка корисних копалин без отримання дозволу стали кримінальними злочинами.


Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину» (у редакції проекту № 2240), передає «Закон і Бізнес».

Законом встановлено кримінальну відповідальність за незаконний видобуток, збут, придбання, зберігання, передачу, пересилання, перевезення, переробку корисних копалин, законність походження яких не підтверджується відповідними документами та за ухилення від рекультивації земель.

Документом запроваджується єдиний дозвіл на розвідку з правом видобування строком на 5 років на ділянки до 10 га із визначенням початкової вартості продажу на аукціоні, а також механізм резервування земельних ділянок для потреб надрокористування до початку проведення аукціону чи конкурсу.

Згідно із Законом, початкова ціна продажу на аукціоні спеціального дозволу на видобуток бурштину складатиме двісті неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за один гектар землі.

Відповідні зміни внесено до Кодексу України про надра, Земельного та Кримінального кодексів, Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів України «Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними», «Про угоди про розподіл продукції», «Про землеустрій», «Про митний тариф України», Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», Гірничого закону України.

Крім того, Верховна Рада прийняла за основу проект закону № 2241 «Про внесення змін до статті 252 Податкового кодексу України щодо упорядкування розміру ставки рентної плати за користування надрами для видобування бурштину».

Законопроектом пропонується  зменшити з 25% до 15 % ставку рентної плати за користування надрами для видобування бурштину.

Закон і Бізнес