Закон і Бізнес


Судам необхідна достатня кількість суддів та помічників — висновок КРЄС


Участь у засіданні круглого столу взяли судді ВС, КС, представники РСУ, ДСА, НШСУ та інша суддівська спільнота.

16.12.2019 17:18
8623

У Верховному Суді суддівській спільноті було представлено новий Висновок №22 Консультативної ради європейських суддів «Роль помічників суддів».


Сам висновок учасникам, під час засідання круглого столу, презентував Арташес Мелікян, керівник Секретаріату Консультативної ради європейських суддів, передає «ЗіБ» з посиланням на РСУ.

А. Мелікян зазначив, що якість судових рішень, винесених за результатом справедливого розгляду питань, є важливим аспектом ефективної судової системи. Помічники суддів можуть допомогти суддям з підготовкою якісніших рішень. Як зазначала КРЄС, обов’язком держав-членів є забезпечення достатніх ресурсів, щоби суди були в змозі виконувати судову роботу високої якості в інтересах суспільства. Це передусім потребує виділення фінансових коштів на призначення достатньої кількості суддів. Також потребується достатнє фінансування, щоб найняти кваліфікований судовий персонал, у тому числі і помічників суддів.

У Висновку також зазначається, що діяльність помічників та їх участь у підготовці рішень має контролюватися суддею, особливо, коли помічники суддів беруть участь у процесі підготовки рішень. Тому державам-членам слід розглянути питання про те, чи варто і наскільки доцільно дозволяти присутність і участь помічників суддів в обговоренні судових справ.

Щодо професійної діяльності та морально-етичної поведінки помічників, то вона має відповідати практично тим же критеріям, що і суддів, тому КРЄС рекомендує державам-членам розглянути можливість регламентації статусу помічників суддів, з огляду на такі аспекти, як їхній добір, розмір заробітної плати, оцінювання, організація роботи, потреби в навчанні та, де це застосовно, становище помічників, що працюють тривалий час.

У свою чергу, звертаючись до присутніх, голова Ради суддів України Богдан Моніч подякував міжнародним партнерам за роботу над документом і зазначив, що даний висновок буде ретельно проаналізовано і вивчено, а його положення, у разі потреби, будуть оперативно імплементовані у вже діюче Положення про помічника судді.