Закон і Бізнес


Державна монополія на виробництво спирту скасовується


12.12.2019 12:18
8017

З 2020 року в Україні скасовано державну монополію на виробництво спирту. Суб'єктам господарювання будь-якої форми власності надається можливість виробляти спирт етиловий (зокрема як лікарський засіб), спирт етиловий ректифікований виноградний, спирт етиловий ректифікований плодовий, зерновий дистилят і біоетанол за умови одержання відповідної ліцензії.


Відповідний Закон 318-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» щодо лібералізації діяльності у сфері виробництва і обігу спирту етилового» підписано Президентом України, передає «Закон і Бізнес».

Закон був ухвалений Верховною Радою 3 грудня 2019 року.

Згідно з документом ліцензію можуть отримати підприємства, що мають встановлені цілодобові системи відеоспостереження за виробництвом і відпуском продукції. Відключення відеоспостереження стане підставою для відмови або відкликання ліцензії.

Крім того, за умови отримання ліцензії на виробництво суб'єкти господарювання всіх форм власності можуть здійснювати експорт спирту. Водночас до 1 січня 2024 року імпорт спирту можуть здійснювати лише державні підприємства (організації), спеціально уповноважені на це Кабінетом Міністрів.

Також з 1 липня 2021 року дозволяється введення в експлуатацію та надання дозволів на будівництво нових підприємств з виробництва спирту.

Закон і Бізнес