Закон і Бізнес


Конкурс до ВККС: порядок та умови відбору кандидатів


11.12.2019 14:22
6440

Вища рада правосуддя затвердила Положення про проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.


Відповідне рішення Вища рада правосуддя ухвалила 10 грудня, передає «Закон і Бізнес».

Як повідомили в ВРП, Положення визначає порядок та умови проведення конкурсу на зайняття вакантної посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, внесення до Вищої ради правосуддя за результатами конкурсу рекомендації про призначення кандидата на посаду члена ВККС.

Встановлено, що конкурс на зайняття посади члена ВККС проводить ВРП на основі принципів верховенства права, публічності та політичної нейтральності, з дотриманням вимог Конституції України та законодавства України.

Відбір кандидата на посаду члена ВККС здійснюється відповідно до визначених законом вимог до члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, за критерієм професійної компетентності, що включає професійний досвід, знання і володіння державною мовою, а також за моральними і діловими якостями, необхідними для виконання обов’язків члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Конкурс проводиться з дотриманням принципу ефективного і справедливого процесу відбору з метою формування високопрофесійного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, більшість членів якої мають становити судді.

Конкурс проводиться такими етапами:

1) прийняття рішення про оголошення конкурсу;

2) оприлюднення оголошення про проведення конкурсу;

3) формування конкурсної комісії;

4) приймання та оприлюднення документів кандидатів;

5) відбір конкурсною комісією кандидатів на відповідність вимогам закону, затвердження Вищою радою правосуддя переліку за обґрунтованим рішенням конкурсної комісії та прийняття Вищою радою правосуддя рішення про проведення спеціальної перевірки стосовно осіб, зазначених у переліку;

6) відбір кандидатів конкурсною комісією на відповідність кандидата критерію професійної компетентності, що включає професійний досвід, знання і володіння державною мовою, а також за моральними і діловими якостями;

7) проведення співбесід з відібраними кандидатами та визначення за результатами співбесід на підставі обґрунтованого рішення їхнього рейтингу;

8) оприлюднення рейтингу кандидатів, відібраних конкурсною комісією, за рішенням Вищої ради правосуддя;

9) внесення конкурсною комісією до Вищої ради правосуддя обґрунтованого рішення з рекомендацією про призначення кандидата на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;

10) розгляд Вищою радою правосуддя рекомендації конкурсної комісії  про призначення кандидата на вакантну посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України згідно з рейтингом.

Положенням визначено, що конкурс оголошується на підставі рішення Вищої ради правосуддя. Рішення про оголошення конкурсу ухвалюється на пленарному засіданні ВРП.

Закон і Бізнес