Закон і Бізнес


Критерії перевірки держреєстраторів уточнив Кабмін


09.12.2019 16:01
6143

Кабінет Міністрів визначив нові критерії моніторингу в рамках здійснення спеціальних перевірок діяльності державних реєстраторів. Порушникам законодавства загрожує довічне блокування доступу до держреєстрів.


Про ухвалення відповідних змін до чинного Порядку контролю в сфері державної реєстрації, затвердженого постановою Кабміну від 21.12.2016 № 990, повідомила заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук, передає «Закон і Бізнес».

За словами чиновника, до нових критеріїв моніторингу включено:

- скасування записів в реєстрах;

- проведення реєстраційних дій з порушенням строків, визначених законами;

- проведення державної реєстрації припинення обтяжень права власності та інших речових прав, похідних від права власності, на нерухоме майно, об’єкт незавершеного будівництва (крім випадку проведення такої реєстраційної дії державними та приватними виконавцями);

- проведення державним реєстратором реєстраційних дій протягом року з дня призначення на відповідну посаду суб’єктом державної реєстрації, з дня призначення на посаду державного нотаріуса чи з дня реєстрації приватної нотаріальної діяльності, а також протягом шести місяців з дня відновлення доступу державному реєстратору до реєстрів.

Що ж стосується спеціальних перевірок діяльності державних реєстраторів, то вони будуть проводитись за заявою суб’єкта – органу місцевого самоврядування, що має намір зробити призначення на посаду держреєстратора. До такої заяви майбутній роботодавець повинен буде додати трудову книжку, диплом, паспорт та код майбутнього реєстратора.

Якщо перевірка виявить одноразове грубе або неодноразове порушення законів під час проведених реєстраційних дій в реєстрах, то претендент на посаду вважатиметься таким, що не пройшов перевірку й не може бути призначеним на посаду державного реєстратора або виконувати функції держреєстратора. Крім того, за грубе або неодноразове порушення закону реєстратору можуть анулювати доступ до державних реєстрів довічно. За незначні порушення блокуватимуть доступ строком від 14 до 90 днів.

Закон і Бізнес