Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 45/2019. Анонс публікацій


15.11.2019 17:00
2828

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 44/2019, 16 – 22 листопада 2019 р.


Не допустити прийняття бюджету могли лише члени Комітету Верховної Ради з питань бюджету. А переконати їх у цьому взялися представники Комітету з питань правової політики. Вони погодилися з тим, що наявність 50% від необхідного фінансування призведе до колапсу правосуддя. Але вихід шукати почали запізно. Навіть якщо парламентську більшість і переконали б у тому, що судову владу обділили, достатньої кількості грошей не знайшли б. Докладніше про це — у статті «Повний дефіцит».

 

Місяць тому набрав чинності черговий пакет змін до кримінального процесуального законодавства. За оцінками експертів, він став результатом компромісу, досягнутого під час дискусій довкола законопроекту №1009. Що позитивного принесе цей закон для сторони захисту? Про це «ЗіБ» поспілкувався з партнером, керівником практики кримінального права GOLAW Ігорем ГЛУШКОМ.

 

Вища рада правосуддя знайшла спосіб, як звести нанівець нововведення, якими було фактично скасовано таємницю нарадчої кімнати. Для цього виявилося достатнім просто внести зміни до регламенту. Які новації були затверджені, читайте у матеріалі «Публічна секретність».

 

Чоловік, який незаконно провадив господарську діяльність, опинився перед загрозою штрафу, однак служителька Феміди запропонувала вирішити проблему дешевше. Правда це чи наклеп провокатора — скоро дізнаємось, адже вирок не за горами. Докладніше про це, читайте у статті «Синя книжка».

 

Як зазначив заступник Генерального прокурора, починати працювати над запровадженням інституту кримінальних проступків не планують аж до лютого 2020-го. Адже їм заважає Бюджетний кодекс. Докладніше про проблему запровадження інституту кримінальних проступків, читайте у матеріалі «Торг тут не доречний».

 

Суддя, якого притягують до дисциплінарної відповідальності, повинен мати такі самі права на повагу до свого приватного життя, як і будь-яка інша людина. Інакше служитель Феміди може зазнавати тиску під час розгляду судових справ. Так рекомендують експерти, і з цим погодилася Вища рада правосуддя. Докладніше про відкритість у притягненні суддів до відповідальності, читайте у статті «Конфлікт цінностей».

 

Асоціація адвокатів України провела ювілейний Х з’їзд. Унесено кілька правок до статуту, на дворічний термін обрано президента та віце-президента, членів правління, наглядової ради, ревізійної комісії.  Про підсумки роботи ААУ та майбутні кроки, читайте у статті «Адвокатське «перезавантаження»».

 

Звертаючись до юриста, пересічний громадянин розраховує на професійну допомогу. І, якщо через надто пасивну поведінку адвоката клієнт залишається незадоволеним, він прагне (іноді попри несприятливі обставини) покарати свого недолугого повіреного. А от через завзятий підхід до справи бажання дошкулити моторному правнику виникає вже в його процесуальних опонентів. В обох випадках претензії розглядають дисциплінарні органи адвокатського самоврядування. Докладніше про скарги на захисника, читайте у матеріалі «Оцінюючи правничу допомогу».

 

Верховна Рада однією рукою запроваджує додаткові касаційні фільтри, аби зменшити навантаження на Верховний Суд, а іншою — передає на розгляд по першій інстанції нову категорію справ. То чи можна в таких умовах ще й скорочувати склад ВС? Докладніше про це — у статті «Ексцес законодавця».

 

Наразі у Конституційному Суді аналізується конституційність скасування права суддів на отримання вихідної допомоги при відставці. Причому провадження відкриті обома сенатами за 3-ма конституційними скаргами. Й у суддів КС є всі підстави для того, аби визнати внесені у 2014 році зміни неконституційними. Суддя у відставці СЕРГІЙ ВАЩЕНКО у статті «Знехтувані сподівання» розповів, чи є у КС підстави, аби визнати неконституційним скасування вихідної допомоги при відставці.

 

Більшість користувачів соціальних мереж уважає проблеми довкілля вигадкою, труби, які димлять на горизонті, — показником прогресу, а шкідливі заводи — запорукою зарплати. Однак у Верховному Суді на навколишнє середовище дивляться інакше. Як Феміда планує захистити довкілля, не порушуючи закону, дізнаєтесь у статті «Кому болить планета?».

 

Активісти отримують гранти на боротьбу з корупцією, адвокати — високі гонорари за вправність у захисті білих комірців. Корупціонери багатіють, а держава витрачає кошти на неефективних слідчих. Страждають же чесні люди. Докладніше про проблему боротьби з корупцією, читайте у матеріалі «Вигідніше бути хабарником».

 

З вересня парламент у режимі «шаленого принтера» приймає закони, змінюючи правила гри для бізнесу та громадян. Докорінних переінакшень зазнає Податковий кодекс. «ЗіБ» вирішив поспілкуватися з партнером юридичного об’єднання ID Legal Group Олегом ДОБРОВОЛЬСЬКИМ, щоб дізнатися, які перспективи очікують бізнес у 2020 році.

Закон і Бізнес