Закон і Бізнес


Більшість компаній закриваються після однієї успішної кібератаки


28.10.2019 15:05
4015

За останні п'ять років в Україні кількість інформаційних злочинів зросла мінімум в 2,5 рази, а в даркнеті стає все більше пропозицій для хакерів.


Кіберзлочинці полюють на персональні дані, банківські рахунки, паролі та іншу інформацію, яка існує в електронному вигляді. Потерпілими можуть стати як фізичні особи, так і бізнес, і державний сектор, передає «Закон і Бізнес».

Як протидіяти цьому визначали в ході круглого столу «Наскільки ефективна поліція, судова система, законодавство, бізнес в протидії кібершахрайству», ініціатором якого виступила Київська торгово-промислова палата спільно з Кіберполіцією.

Як повідомили у прес-службі Київської ТПП Станіслав Самойлов, заступник керівника Департаменту кіберполіції України, зазначив, що завдяки залученню до роботи спеціалістів з інформаційних технологій та програмування, поліція змогла змінити підходи у виявленні, розслідуванні та документуванні кіберзлочинів: «У рамках конкурсного відбору з поміж 3700 конкурсантів до підрозділу кіберполіції було набрано 25 спецагентів. Зараз у нас відбувається реорганізація відділу і ми сподіваємося на збільшення штату». С.Самойлов також закликав бізнес до активної комунікації із кіберполіцією та не уникати звернень у випадках кібершахрайства навіть при використанні неліцензійного програмного забезпечення.

Експерт з кібербезпеки Дональд Аллен попередив, що 60% компаній малого і середнього бізнесу закриваються всього після однієї успішної кібератаки.

Одним з ключових питань національної кібербезпеки є боротьба з кіберзлочинами і профілактичні дії проти них. На сьогоднішній день Київська торгово-промислова палата спільно з Кіберполіцією вже працює над створенням платформи, яка дозволятиме консультувати бізнес з використанням державних спеціалізованих центрів по моніторингу і реагування на кібератаки.

Закон і Бізнес