Закон і Бізнес


Новим українським бізнес-омбудсменом став Марчін Свєнчіцький


15.10.2019 16:42
7156

Польський політик та економіст, колишній урядовець і депутат Сейму, а також екс-мер Варшави Марчін Свєнчіцький заступив на посаду бізнес-омбудсмена України сьогодні, 15 жовтня.


Про це повідомляє прес-служба Ради бізнес-омбудсмена, передає «Закон і Бізнес».

Своїм першочерговим завданням новий уповноважений з питань захисту інтересів бізнесу Марчін Свєнчіцький бачить прийняття Верховною Радою закону про Установу бізнес-омбудсмена.

«Коли такий закон діятиме, Рада матиме більше інструментів для виявлення та усунення системних проблем, з якими стикаються підприємці, а також налагодження ефективного діалогу між бізнесом та державними органами», – заявляє пан Свєнчіцький.

Новий бізнес-омбудсмен змінив на посаді Альгірдаса Шемету, першого уповноваженого захисника прав українських підприємців. За словами Свєнчіцького, він радо спробує зробити свій внесок у процвітання України.

Новопризначений уповноважений обізнаний з українською тематикою: останніми роками він був депутатом польського Сейму, де обіймав посаду заступника голови української парламентської групи. Також консультував український уряд з реформи децентралізації у 2014-2015 роках, а ще раніше був керівником проекту ЄС-ПРООН «Блакитна стрічка» в Києві у 2007-2011 роках.

Офіс бізнес-омбудсмена в боротьбі з корупцією запрацював в Україні у травні 2015 року. Фінансує відомство Європейський банк реконструкції та розвитку. Рада бізнес-омбудсмена є постійно діючим консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів України. 

Бізнес-омбудсмен приймає скарги українських підприємців на органи державної влади, підконтрольні державі компанії або чиновників.