Закон і Бізнес


Соціальні виплати «відв’яжуть» від прожиткового мінімуму


11.10.2019 17:14
8229

Понад 150 видів соціальних виплат та фінансових показників більше не будуть встановлюватися на основі прожиткового мінімуму. Від його розміру залежатимуть лише пенсії та допомога малозабезпеченим.


Уряд представив на обговорення концепцію реформування прожиткового мінімуму в Україні, повідомляє «Закон і Бізнес».

Ініціатива передбачає встановити соціальні допомоги та виплати не у відсотковій або кратній залежності від прожиткового мінімуму, а затверджувати їх розмір в абсолютних цифрах і переглядати щороку під час ухвалення Державного бюджету.

При цьому пенсії та допомога малозабезпеченим сім’ям залишаться єдиними видами виплат, «прив’язаними» до прожиткового мінімуму. В уряді обіцяють, що така реформа не призведе до зменшення розміру соцдопомог – навпаки, для деяких категорій населення розмір виплат навіть збільшиться.

«Державна соціальна допомога стане ефективнішою для сімей, що знаходяться у складних життєвих обставинах», – сказала міністр соцполітики Юлія Соколовська, представляючи реформу на засіданні Комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів 11 жовтня.

Приміром, розмір допомоги з безробіття замість нинішніх 4 розмірів прожиткового мінімуму пропишуть конкретною сумою у Держбюджеті.

Керівництво Комітету підтримало пропозицію, назвавши її «революційною» і «такою, що справді може змінити життя людей на краще».

На засіданні сторони домовилися про проведення громадських та комітетських слухань на цю тему для оформлення ініціативи у відповідний законопроект.

Досі залежно від розміру прожиткового мінімуму визначалися сотні виплат. До нього були прив’язані не лише зарплати, а й штрафи, пеня, плата за ліцензію тощо.