Закон і Бізнес


Для видобування бурштину потрібно буде отримати спецдозвіл


11.10.2019 10:15
5888

Аби перетворити бурштиновий бізнес на розвинуту галузь економіки із залученням в неї інвестицій та нових технологій, Кабмін запропонував впровадити спеціальні дозволи на користування надрами для видобування бурштину.


Відповідний проект Закону № 2240 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину» внесено на розгляд Верховної Ради, передає «Закон і Бізнес».

Нині держава втрачає значно більше бурштину-сирцю, ніж отримує від законного видобування, вважає суб’єкт законодавчої ініціативи. Однією з пріоритетних цілей ставиться охорона довкілля під час видобування бурштину та рекультивації порушених земель. Адже нині бурштин видобувається переважно методами, наслідком яких є руйнування екосистем території.

Проектом уносяться зміни до Кодексу України про надра, Земельного кодексу України та інших законодавчих актів.

Спеціальний дозвіл на геологічне вивчення бурштиноносних надр, у тому числі дослідно-промислову розробку родовищ з подальшим видобуванням бурштину, буде надаватися на 5 років. Аукціони з продажу таких дозволів відбуватимуться через електронні торги. Початкову ціну продажу на аукціоні спеціального дозволу пропонується встановити в розмірі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за 1 гектар відповідної ділянки бурштиноносних надр. Площа ділянки, на яку надається спеціальний дозвіл, не може перевищувати 10 гектарів.

Тимчасово, до 1 січня 2021 року, пропонується заборонити вивезення за межі митної території України бурштину-сирця.