Закон і Бізнес


У проекті №1008 слід урахувати практику ЄСПЛ - Рада Європи


03.10.2019 09:11
6379

У Раді Європи наголошують на необхідності додержання практики Європейського суду з прав людини, зокрема, висновків, зроблених у групі справ «Олександр Волков проти України», під час реформування Україною суддівського врядування.


Про це йдеться у листі Генерального Секретаря Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич до Міністра закордонних справ України Вадима Пристайка стосовно проекту Закону № 1008 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування», передає «Закон і Бізнес» з посиланням на «ECHR.Ukrainian Aspect».

У Раді Європи усвідомлюють прагнення України просуватися у реформах, втім наголошують на необхідності покладатися на досягнення, отримані в результаті реформ, проведених у відповідності до вимог Ради Європи та міжнародних стандартів. І особливу увагу в цьому контексті слід приділити вимогам Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

У зв’язку із цим у Європі «з певним занепокоєнням» відзначили проект Закону № 1008, прийнятий у першому читанні новообраною Верховною Радою.

Комітет міністрів та Генеральний секретар РЄ закликали українську владу повною мірою скористатися експертним досвідом Ради Європи.

 

Страсбург, 1 жовтня 2019 року
П. Вадиму Пристайку
Міністру закордонних справ

 

Шановний Міністре,

Напередодні нашої зустрічі минулого тижня я хотіла б поділитися з Вами деякими зауваженнями щодо реформ, ініційованих Верховною Радою, і, зокрема, поточної реформи судової влади в Україні.

Як відомо, досягнення незалежної, ефективної та професійної судової системи, яка користується довірою громадськості та відповідає її потребам, є частиною зобов'язань, взятих Україною під час вступу до Ради Європи.

Зважаючи на це, ми з певним занепокоєнням відзначили проект Закону № 1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів  суддівського врядування", прийнятий у першому читанні новообраною Верховною Радою.  

У цьому тексті пропонуються масштабні зміни, які можуть мати суттєвий вплив на незалежність судової системи. Зокрема, це впливає на статус та повноваження суддів, а також на відповідні процедури.

Ми повністю усвідомлюємо бажання Українського Уряду просуватися у проведенні реформ. У той же час надзвичайно важливим є те, що він повинен покладатися на досягнення, отримані в результаті реформ, проведених у відповідності до вимог Ради Європи та міжнародних стандартів.

Особливу увагу слід приділити вимогам Конвенціі про захист прав людини та основоположних свобод. У цьому відношенні в середу, 25 вересня, Комітет міністрів висловив свою чітку позицію.

У своєму рішенні про виконання рішень Європейського суду з прав людини, що стосуються незалежності та неупередженості судової влади та системи дисциплінарної практики та суддівської кар’єри в Україні (група справ Олександр Волков проти України), Комітет зазначив, що прийнятий у першому читанні Законопроект № 1008, зокрема, спрямований на внесення змін до системи дисциплінарної практики та кар'єри судді.  Він підкреслив, що «запропоновані зміни до законодавства повинні відповідати Конвенції та прецедентній практиці Суду, принципам незалежності судової влади, викладені у рішенні Олександра Волкова та відповідним рекомендаціями Ради Європи». Відповідно, «закликав владу повною мірою скористатися експертним досвідом Ради Європи у цьому питанні».

Я хотіла б рішуче повторити цей заклик і запропонувати допомогу Ради Європи у цьому контексті.

Ми залишаємось у повному розпорядженні української влади для будь-яких експертних порад, підтримки та аналізу, які можуть знадобитися у зв'язку із законопроектом № 1008 та, загалом, з підготовкою та впровадженням нового законодавства чи інших заходів, що впливають на незалежність та функціонування судових органів та органів прокуратури.

Я з нетерпінням чекаю на продовження тісної співпраці.

Щиро Ваша,
Генеральний секретар Ради Європи
Марія Пейчинович-Бурич

 

Переклад листа українською мовою здійснили президент Спілки адвокатів України Олександр Дроздов та директор АБ «Дроздова та партнери» Олена Дроздова.

Закон і Бізнес