Закон і Бізнес


ЄСПЛ назвав нову дату слухань щодо окупації Криму


03.09.2019 16:19
5031

Велика Палата Європейського суду з прав людини проведе слухання у справі «Україна проти Росії» щодо окупації Криму 11 вересня цього року.


Відповідна інформація щодо дати розгляду «кримського» позову України розміщена на сайті ЄСПЛ, передає «Закон і Бізнес» з посиланням на «ECHR.Ukrainian Aspect».

Початкова заява України № 20958/14 була подана 13 березня 2014 року.

Уряд України стверджує, що з 27 лютого 2014 року Російська Федерація контролює Автономну Республіку Крим, яка є невід’ємною частиною України.

Україна посилається на порушення кількох статей Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Зокрема, вбивства та випадки катування українських військовослужбовців, співробітників правоохоронних органів і цивільних осіб, напади на журналістів та переслідування, залякування священнослужителів, дискримінація кримських татар.

Уряд України запевняє, що новий кордон між Кримом та Україною викликав обмеження свободи пересування громадян України.

13 березня 2014 року Суд у Страсбурзі застосував Правило 39 Регламенту Суду (тимчасові заходи) до цієї справи. Він закликав Росію та Україну утримуватися від будь-яких заходів, зокрема військових дій, які можуть викликати порушення прав цивільного населення, зокрема, відповідно до статей 2 та 3 Конвеції. Тимчасовий захід залишається чинним.

Аби забезпечити ефективність розгляду міждержавних справ Суд вирішив розглянути всі скарги, пов’язані з подіями в Криму у справі № 20958/14, в той час як скарги , пов’язані з подіями в Східній Україні і в Донбасі були зареєстровані як справа «Україна проти Росії» (V), заява № 8019/16.

7 травня 2018 року Палата, яка розглядала ці міждержавні справи, відмовилася від своєї юрисдикції на користь Великої Палати.

Україна відкрила ряд інших міждержавних справ проти Росії та було подано більш ніж 4 тисячі індивідуальних заяв щодо подій у Криму, Східній Україні та на Донбасі.

Закон і Бізнес