Закон і Бізнес


Адвокати можуть проходити підвищення кваліфікації в будь-якому регіоні, — НААУ


13.08.2019 16:40
6764

Кожен адвокат може взяти участь у заходах з підвищення кваліфікації, які проводять ради адвокатів інших регіонів.


Про це розповів заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій, передає «Закон і Бізнес».

НААУ й Вища школа адвокатури продовжують надавати роз’яснення щодо основних змін, які відповідають за підвищення кваліфікації адвокатів регіонів.

Як зазначив В.Гвоздій, за новими правилами, Ради адвокатів регіону зобов’язані організовувати самостійно, або у співпраці з Вищою школою адвокатури НААУ заходи з підвищення кваліфікації на регіональному рівні, але не менше трьох заходів на рік та загальною тривалістю не менше десяти годин.

При цьому, заходи для адвокатів як і раніше залишаються безоплатними. Однак наразі новим порядком врегульовано також порядок проведення і оплатних заходів, як можуть проводитись додатково до безоплатних. Графік всіх заходів опубліковано на офіційному сайті НААУ та анонсується у регіонах та на сайті Центру акредитації ВША НААУ. Жодного впливу нових правил на кількість чи тематику таких заходів не має.

Як зазначив юрист, єдина відмінність стосовно участі в таких заходах - у порядку реєстрації. Тепер це необхідно робити на єдиній платформі Центру акредитації в режимі онлайн.

Водночас, у деяких регіонах виникли ситуації, коли адвокати з інших регіонів начебто отримали відмови від реєстрації у безоплатних заходах, що проводять регіональні ради адвокатів.

Такі випадки відмов бувають, але причини завжди різні:

1. Адвокат не внесений до Єдиного реєстру адвокатів України. Тобто, така особа не є адвокатом.

2. Кількість місць на захід РАР обмежена. Логічно, що РАР надає пріоритет адвокатам свого регіону, адже саме за рахунок внесків місцевої спільноти адвокатів здійснюється діяльність органу адвокатського самоврядування.

3. Адвокат зареєструвався на захід помилково. Таке трапляється. Скасування реєстрації участі в такому випадку відбувається за обопільною згодою в ході телефонного дзвінка про підтвердження участі.

4. Провокації з «відмовами» створюються навмисно, аби надалі це винести у соцмережі і починати говорити про повну «зраду».

«Жодної заборони адвокатам брати участь у заходах з підвищення кваліфікації, які проводять ради адвокатів інших регіонів немає. Реєстрація адвокатів з інших регіонів завжди залишається на розсуд організатора заходу», — констатував В.Гвоздій.

Заступник Голови НААУ радить адвокатам, які хочуть відвідати безоплатний семінар не в тому регіоні, де знаходиться їхнє основне робоче місце, орієнтуватися насамперед на графік безоплатних семінарів НААУ, які відбуваються у різних регіонах на безоплатній основі. Такі заходи розраховані на більшу аудиторію і проводяться коштом НААУ для всіх адвокатів України, а не лише для адвокатів конкретної області.

Закон і Бізнес