Закон і Бізнес


Історичну будівлю у Полтаві, знищену на 60%, віддали ДСАУ


.

25.07.2019 10:08
6136

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про передачу будівлі Кадетського корпусу в історичній частині Полтави на баланс Державної судової адміністрації.


Ідею розмістити у Кадетському корпусі окружний суд було озвучено у квітні 2018 року як захід збереження будівлі, яка знаходиться у напівзруйнованому стані. Тоді у ДСАУ погодилися взяти її на баланс. У січні 2019 року Міністерство культури погодило передачу Кадетського корпусу з власності територіальної громади Полтави в державну власність до сфери управління Державної судової адміністрації України.

Наразі ДСАУ обіцяє відреставрувати Кадетський корпус та здати його в експлуатацію до кінця 2020 року. За підрахунками архітекторів будівля перебуває на 60% у незадовільному стані. За оптимістичним прогнозом, реставрацію можуть почати у квітні 2020 року. Поки ж, на 2019-й ДСАУ має 220 млн грн. Цього року Кадетський корпус накриють дахом, завдяки чому вдасться зупинити процес руйнування. Наступні кроки — це проект реставрації, проведення тендеру, підписання договору та початок робіт.

Очікується, що після ремонту до будівлі перемістять три районні суди Полтави, які об’єднають в окружний. На першому поверсі відреставрованої будівлі планують зробити приміщення з окремим входом під громадський простір. Воно, за мінімальну плату, може бути передане місту. Попередньо, там хочуть облаштувати щось на кшталт музею Полтави чи самого Кадетського корпусу.

Фундамент Полтавського Петровського кадетського корпусу було закладено 27 червня 1835 рік на честь дня Полтавської битви. За п'ять років під керівництвом архітектора Миколи Бонч-Бруєвича постала відома будівля в стилі пізнього класицизму. Перший набір студентів відбувся у 1840 році. У 1844-му році в закладі навчалося вже 400 кадетів. Докладніше про історію Кадетського корпусу можна дізнатися за посиланням.

Закон і Бізнес