Закон і Бізнес


ВРП звільнила суддю із Генічеська через несвоєчасне виготовлення повного тексту рішення


18.07.2019 16:36
8032

ВРП звільнила Валентину Хоменко з посади судді Генічеського районного суду Херсонської області за вчинення істотного дисциплінарного проступку.


Зазначається, що 4 грудня 2015 року Вищою радою юстиції надіслано до Верховної Ради України подання про звільнення судді Генічеського районного суду Херсонської області В.Хоменко з посади за порушення присяги судді, передає «ЗіБ».

Встановлено, що суддя порушила строки виготовлення повного тексту рішення у справах про визнання права власності на 1/2 частину будинку та за позовом про скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку, повідомили у прес-службі ВРП.

Крім того, В.Хоменко  не забезпечила передання низки справ до канцелярії суду, що призвело до порушення строків направлення їх до апеляційного суду.

Постановою ВРУ від 29.09.2016 В.Хоменко  звільнено з посади судді Генічеського районного суду Херсонської області у зв’язку з порушенням присяги судді.

Утім  у 2017 році Вищий дміністративний суд України скасував Постанову ВРУ.

Постановою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 26.03.2019 у задоволенні заяви ВРУ про перегляд постанови ВАСУ від 26.06.2017 відмовлено.

Таким чином, рішення Вищої ради юстиції про внесення до ВРУ подання про звільнення судді В.Хоменко з посади судді Генічеського районного суду Херсонської області у зв’язку з порушенням присяги судді є чинним. Згідно з пунктом 3 частини шостої статті 126 Конституції України підставами для звільнення судді є вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді.

Відповідно до частини першої статті 56 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» питання про звільнення судді з підстав, визначених пунктами 2, З, 5 та 6 частини шостої статті 126 Конституції України, розглядається на засіданні Вищої ради правосуддя.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звільнити В.Хоменко  з посади судді Генічеського районного суду Херсонської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Закон і Бізнес