Закон і Бізнес


Українцям дозволять працювати вдома у зручний для них час


27.06.2019 16:38
4221

Мінсоцполітики вирішило узаконити гнучкий графік роботи і пропонує законодавчо врегулювати три нові режими: гнучкий графік, віддалена робота і самостійна організація робочого часу.


Відповідний проект закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (про гнучкы форми організації праці)» оприлюднений 25 червня, повідомляє «Закон і Бізнес».

Відповідно до законопроекту, нові режими роботи будуть визначатися таким чином. Гнучкий графік - співробітник може не дотримуватися встановленого режиму праці за умови дотримання деннної, тижневої або місячної норми відпрацьованого часу. Гнучкий графік може складатися з трьох компонентів: фіксований час (необхідно перебувати на робочому місці), змінний час (співробітник сам визначає період роботи), час для перерви і харчування.

Дистанційна робота передбачає можливість трудитися за межами офісу, тобто співробітник самостійно визначає час роботи і місце. При цьому за ним зберігаються всі трудові права.

Самостійна організація робочого часу - співробітник фактично сам планує свій робочий день за умови виконання завдань, що мають встановлений граничний термін виконання.

Ключове завдання законопроекту - створити можливості для роботодавців і працівників за особистими домовленостями встановлювати на підприємствах більш гнучкі режими роботи. Введення цих норм на законодавчому рівні дасть людям легальну можливість працювати дистанційно.

На обговорення законопроекту виділено місяць.